230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje: Obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

U svijetu se godišnje prikupi oko 108 miliona donacija krvi, i zahvaljujući tome, spašavaju se milioni života ili produžava životni vijek pacijenata koji boluju od najtežih bolesti. Bez davalaca krvi i transfuzije ne bi bilo ni najsloženijih medicinskih i hirurških procedura, zbrinjavanja trauma, pomoći u akušerskoj i perinatalnoj njezi.

170614 даваоци

Dan davalaca krvi posvećen je podizanju nivoa svijesti građana o značaju dobrovoljnog davanja krvi i potrebi da se obezbjedi kontinuirano snabdjevanje zdravstvenih ustanova neophodnim količinama bezbjedne krvi.

Trebinjsko Društvo dobrovoljnih davalaca krvi koje čini 22 Aktiva DDK i više od 900 dobrovoljnih davalaca krvi organizator je akcije darivanja krvi.

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi odazvali su se članovi svih trebinjskih aktiva dobrovoljnih davalaca krvi, kao i prijatelji, aktiva i društva iz Crne Gore, Srbije, Srpske i BiH. Dobra regionalna saradnja i ovaj put pokazala je da humanost ne poznaje granice.
Prošla godina bila je rekordna, a i 2017. će biti jednako uspješna, kažu u Zavodu za transfuziju.

"Imamo povećanje broja davalaca krvi, ali imamo i povećanje potrošnje. Iz tog razloga apelujem na ljude koji još nisu opredijeljeni da se uključe u porodicu najhumanijih ljudi, da daju krv", rekao je načelnik Zavoda za transfuzijsku medicinu Trebinje prim. dr Dragan Šarenac.

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, za članove trebinjskog Društva organizovan je prijem kod gradonačelnika, dok je na spomenik poginulim i umrlim davaocima, položeno cvijeće, nakon čega je organizovan i svečani ručak.

Ove godine, Svjetski dan davalaca krvi obilježava se pod sloganom Da li možeš pomoći? Da, daj krv. Daj sada. Što češće.