230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Kroz prizmu turističkog vodiča: Hodočašće Svetom zemljom - Hercegovinom

U blizini Trebnja nalazi se manastir Petro-Pavlov i čuvena Pavlova pećina gdje je apostol Pavle na svom putu za Rim boravio i pokrštavao narod.

170620 крш херцеговине

170620 петропавлов манастир

U Trebinju u svom dvorcu ljetnikovcu svojevremeno je boravila i zime provodila kraljica iz dinastije Nemanjić – Jelena Anžujska koja je nakon smrti postala Sv. Jelena Anžujska , dio njene ruke kao relikvija danas se čuva u manastiru Tvrdoš. U selu Mrkonjići (Popovo Polje), rođen je Stojan Jovanović, a kasnije poznat kao Sveti Vasilije Ostroški, čijim svetim moštima na poklonjenje (Manastir Ostrog) dolaze hodočasnici iz cijeloga svjeta bez obzira na vjeru i pripadnost.

140511 mrkonjici1

U selu Bančići (opština Ljubinje), na putu od Trebinja prema Mostaru nalazi se Zeleni hrast (uvijek zelen) jer se pod njim jednog vrelog ljetnjeg dana odmarao princ Rastko (sv. Sava), nakon što se odmorio u hladovini hrasta, blagosilja hrast rekavši “Budi uvijek zelen i dugovjek” i zaista tako i biva. U jesen i zimu kad lišće sa drveća opada samo ovaj Hrast ostaje zelen, a stanovnici sela Bančići su poznati po svojoj dugovječnosti kao - selo stogodišnjaka.

170620 храст

U Stocu se nalazi grob rabina Moše Danona koji krenuvši iz Sarajeva do Dubrovačke luke i dalje prema Jerusalimu, umrije u Stocu i tu biva sahranjen, te njegov grob posta mjesto hodočašća za Jevreje koji žive na ovom prostoru. Tekija na izvoru Bune kod Mostara poznato je mjesto hodočašća muslimana i drugih posjetilaca. Tekiju su osnovali derviši koji su u ove krajeve stigli iz Anadolije prije 600 godina. Danas je Trekija u Blagaju jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija, pored Starog mosta u Mostaru.

170620 текија

Međugorije nekad malo selo u Hercegovini gotovo preko noći je postalo je mjesto hodočašća nakon što se Gospa ukazala, šestorici mladih ljudi 1981. godine. Nakon toga Međugorije je doživjelo ekspanziju religijskog turizma i predstavlja jedno od najvećih hodočašća za vjernike, katolike u svijetu.

Put od Međugorija preko Mostara do Trebinja prestavlja “Hercegovački put hodočašća” za sve četiri vjere i konfesije koje žive na ovom prostoru.

(Autor: Marko Ćapin www.trebinjetravelguide.com)