230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Protagonisti serije "Nemanjići" održali konferenciju za novinare

Večeras je u konferencijskoj sali Hotela Industry u Trebinju održana konferencija za novinare povodom snimanja serije "Nemanjići – rađanje kraljevine" u našem gradu.

170622 немањићи прес

Reditelj Marko Marinković je ovom prilikom rekao da su na području Trebinja, odnosno, Lastve, Zavale, Župe i Starog Slanog snimali kadrove za serijal pod radnim nazivom "Krunisanje Stefana Prvovenčanog - prva nemanjićka kraljevina“, kao i da je ovo najveći projekat nacionalne televizije Srbije RTS u saradnji sa kompanijom Swisslion.

Marinković otkriva da će u seriji biti angažovano ukupno oko 2.700 statista, a snima se na 200 lokacija. U seriji će igrati 218 glumaca, a Stefana Prvovjenčanog tumači Vojin Ćetković. 

Ćetković ističe da se za ovu seriju pripremao cijeli život

"Ne znam da li je ovo najzahtjevnija uloga u mojoj karijeri, ali je veliki izazov. Jako su dobri i uslovi snimanja serije. Mislim da je u tom smislu mnogo lakše raditi nego neke uloge koje sam pripremao u nekom periodu kada realno taj dramski program nije toliko nikoga zanimao. Sada, koliko vidim, RTS je odskočio tim kvalitetnim serijama. Puno je uloženo u kostimografiju i šminku, a radi se sa najnovijim tehnikama i opremom", otkriva Ćetković.

170622 немањићи прес1

Rašku, njegovu posestrimu, u seriji igra Nada Šargin koje je večeras takođe govorila na konferenciji za novinare.

"O Raški nisam ništa znala, pa čak ni da postoji, dok nije krenulo istraživanje o ulozi. Priznajem da sam nakon pročitanog scenarija mislila da je izmišljen lik, međutim, o ženama se malo pisalo i istraživalo u tadašnjoj istoriji. Uglavnom su tragovi ostajali o muškarcima i ponekoj ženi. Zanimljivo je da se tek sada otkrivaju neke stvari o Raški, ali i o Stefanu - priča Nada. U seriji “Nemanjići - rađanje kraljevine” su lijepe i zahtjevne scene i ništa mi nije teško jer su pune ljubavi i “svjetla”. Raška je nežna i hrabra osoba", priča glumica dodajući da će ovaj projekat vjerovatno pomjeriti granice u domaćem serijskom programu. 

Producent Miško Stevanović kaže da je nije slučajno odabrano Trebinje, jer je u trebinju kompanija Swisslion i njen vlasnik Rodoljub Drašković, bez koga teško da bi bilo serije. 

170622 немањићи прес2

Pedesetak srednjovekovnih mačeva za potrebe serije urađeno je u pogonu SL industrija alata Trebinje.

Ova domaća serija od 12 epizoda, scenariste Gordana Mihića, a u režiji Marka Marinkovića, priča je o srpskoj državi krajem 12. veka. 

Serija o dinastiji Nemanjića govori o periodu od rođenja velikog župana do smrti Uroša Nejakog, kao i o borbama velikih sila za teritoriju Balkana, unutrašnjim sukobima, sticanju autokefalnosti srpske crkve, vojnim uspjesima i krvavoj borbi. U glavnim ulogama su Vojin Ćetković, Mladen Nelević, Nebojša Glogovac, Dragan Mićanović, Sloboda Mićalović, Goran Sultanović i drugi. Početak emitovanja očekuje se krajem 2017. godine u kojoj se obilježava osam vijekova od krunisanja Stefana Prvovjenčanog.

170622 немањићи

{youttube}dnKGLI3m2Wc{/youtube}