230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Vatrogasci traže oštrije kazne za podmetanje požara

Uprava trebinjske policije, u saradnji sa odgovornim službama i građanima, u cilju preventivnog djelovanja sprovodi planirane mjere zaštite od požara.

170802 орашје

Kako se navodi u saopštenju, čišćenja spaljivanjem često znaju izmaći kontroli i pretvoriti se u požare sa težim posljedicama usljed nepažnje ili neodgovornog ponašanja pojedinaca. Vatrograsci koji se herojski bore da odbrane ljudstvo, objekte su ljuti, jer rizikuju svoje živote, pri tom znajući da su požari podmetnuti, dok sa druge strane nije predviđena veća kazna za počinitelje, čega smo i sami svjedoci u prošlosti. 

S tim u vezi, policijskim službenicima Uprave policije naloženo je da kroz patrolne i druge vidove službe, preduzmu sve potrebne mjere na preventivnom djelovanju i zaštiti od požara, upozoravajući lica na oprez prilikom izvođenja ovih radova, kao i na opasnost paljenja vatre na otvorenom. 

Odlukama Opština istočne Hercegovine i Grada Trebinja već odavno je propisana zabrana paljenja vatre: na otvorenom u periodu od 01.05. do 01.10., u urbanom području grada, u blizini građevinskih objekata u izgradnji, u blizini otvorenih skladišnih prostora, u blizini složenog sijena, slame, lisnika, u putnom ili dalekovodnom pojasu, u polju za vrijeme sazrijevanja i skidanja ljetnine.
Za svaki požar za koji se utvrdi da je namjerno izazvan Policijska uprava Trebinje će da iskoristi sve zakonske mogućnosti kako bi izvršioci bili pronađeni i sancionisani u skladu sa važećim zakonskim propisima.