230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Vladika Grigorije: Dubrovnik grad svjetlosti

16.02.2011. U Dubrovniku je otvorena 20. Skupština pravoslavlja na kojoj će se narednih dana više od 80 učesnika iz dvadesetak zemalja baviti pitanjem multikulturnog projekta u mnogim zemljama svijeta i problemom duhovnog identiteta naroda.

110216-vladika-grigorije

Organizator konferencije je Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Crkvena opština Dubrovnik i prvi je značajniji međunarodni skup Fonda jedinstva pravoslavnih naroda koji se održava u ovom gradu. 

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski vladika Grigorije rekao je na otvaranju trodnevne sjednice Međunarodne skupštine pravoslavlja u Dubrovniku da je taj grad - "grad svjetlosti, možda i najbolje moguće mjesto danas na zemlji gdje se govori o dobrim željama i dobrim namjerama".

Konferenciju "Rezultati multikulturalnog projekta moderne Evrope i problem duhovnog identiteta nacija", u čijem radu učestvuje i delegacija Narodne supštine Republike Srpske /RS/, otvorio predsjednik Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Arkadijevič Aleksejev iz Moskve.

Učesnici skupa, koji traje do 17. februara, su poslanici nacionalnih parlamenata, naučni i kulturni radnici, teolozi i bogoslovi. U delegaciji Narodne supštine RS, koja boravi u Dubrovniku, su potpredsjednica parlamenta Snježana Božić, te poslanici Gordana Dukić i Spomenka Stevanović.

110216-vladika-grigorije1

Pozdravne riječi učesnicima i gostima uputili su i Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, predstavnici katoličke crkve i islamske vjerske zajednice.

Više od 80 učesnika konferencije iz više od 20 zemalja, poslanika nacionalnih parlamenata, naučnih i kulturnih radnika, teologa i bogoslova, iznijeće svoje viđenje multikulturnog projekta u mnogim zemljama svijeta o temi "Neki zaključci multikulturalnog projekta u savremenoj Evropi i problemi duhovnog identiteta naroda", najavio je dubrovački paroh Goran Spaić.

Izvor: Srna