230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Piromani predati tužilaštvu - Aktiviran helikopter - Kritično u Mrkonjićima

Policijski službenici Policijske stanice Trebinje su Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju dostavili izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da su lica inicijala M.M. i M.G. 07. avgusta 2017. godine, u večernjim časovima zapalili nisko rastinje i travu, u mjestima Žakovo i Tulje, Grad Trebinje, nakon čega se vatra proširila na površinu od oko 20 kvadratnih kilometara, što je dovelo u opasnost živote ljudi i imovinu u većem obimu.

170809 хеликоптер

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju je događaj kvalifikovao kao krivično djelo „Izazivanje opšte opasnosti“. Navedena lica su predata u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju. 

Iz Uprave policije su pozvali građane da, ukoliko primijete osobe za koje sumnjaju da bi mogle podmetnuti požar, ili to učiniti nemarom, dežurnoj službi obrate na besplatni broj 122 kako bi prijavili prekršaj.

Da napomenemo, odlukama opština propisano je zabranjeno paljenje vatre: na otvorenom u periodu od 01.05. do 01.10., u urabanom području grada, u blizini građevinskih objekata u izgradnji, u blizini otvorenih skladišnih prostora, u blizini složenog sijena, slame, lisnika, u putnom ili dalekovodnom pojasu, u polju za vrijeme sazrijevanja i skidanja ljetnine.

Paljenje vatre je dozvoljeno samo pod nadzorom i uz obezbjeđenje sledećih uslova:

  • Paljenje prijaviti nadležnoj policijskoj stanici ili vatrogasnoj jedinici;
  • Paljenje vršiti za vrijeme mirnog vremena uz obezbjeđenje priručnih sredstava za gašenje vatre;
  • Oko mjesta predviđenog za paljenje obezbjediti pojas širine 3 metra, očišćen od trave, korova i drugog zapaljivog materijala ili uzorati brazdu širine 2 metra;
  • Lice koje je palilo vatru dužno je prije napuštanja mjesta da je u potpunosti ugasi.

Požar aktivan u Mrkonjićima

Prema informacijama iz Vatrogasne jedinice Trebinje požar je još i jutros aktivan na lokalitetu sela Mrkonjići, a trenutno je na terenu 15 vatrogasaca sa 4 vozila koji uz pomoć helikoptera Oružanih snaga i pripadnika Civilne zaštite gase vatrenu stihiju. Pričinjena je velika materijalna šteta kako privatne, tako i državne imovine.

Ostaje da vidimo da li će i kako tužilaštvo odgovoriti i za ova krivična djela sankcionisati prestupnike i da li će konačno naći način da stane u kraj piromaniji na području grada Trebinja.