230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Vijest za osobe s dijabetesom i njihove porodice: Fond zdravstva RS planira uštede na lijekovima za dijabetes

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje obavještava svoje članove i njihove porodice da je Fond zdravstvenog osiguranja RS počeo praviti uštede na lijekovima namjenjenim osobama s dijabetesom.

170814 дијабетес Ono što već znamo je da su određeni lijekovi već prebačeni sa A na B listu lijekova i osobe s dijabetesom moraju da ih kupuju.
Riječ je o lekovima koje je Fond zdravstvenog osiguranja RS prebacio sa liste A na listu B, zbog čega će pacijenti morati da izdvoje 50 odsto od njihove cijene u apotekama. Ovi lijekovi, dok su se nalazili na listi A, bili su besplatni ili su pacijenti za njih plaćali samo participaciju.

Prema posljednjoj informaciji koju smo dobili, Fond zdravstva RS od 1. septembra planira staviti i lijek Victozu na B listu, što bi bilo pogubno za širok broj korisnika lijeka.

Osobe oboljele od dijabetesa su već značajno opterećene plaćanjem lijekova koji su im potrebni, kao i medicinskih usluga, pa bi klasifikovanje lijeka Victoza na B listu još više finansijski opteretilo osobe s dijabetesom jer bi morali plaćati i ovaj lijek.
Napominjemo da je Evropska medicinska agencija zvanično dala odobrenje za indikaciju Victoze za smanjenje kardiovaskularnog rizika i preporučila kao prvi lijek u regulaciji i liječenju dijabetesa.

Šta to znači?

Znači da je neophodno i opravdano zadržati lijek na A listi i osloboditi osobe s dijabetesom od dodatnih troškova, jer Victoza ima niz povoljnih efekata u liječenju dijabetesa, a ono što je najvažnije smanjuje rizik od kardiovakularne smrti za 23%.

Međutim, iako Evropska medicinska agencija proširuje indikaciju za Victozu i daje preporuku za njenu upotrebu zbog značajno povoljnih efekata, Fond zdravstva RS od 1. septembra lijek Victozu planira staviti na B listu.
Ukoliko Fond povuče ovakav potez, osobe s dijabetesom suočiće se sa drastičnom situacijom, a mnogi će se, u nemogućnosti da plate ovaj lijek, suočiti sa novim problemima pri regulaciji glikemija.

Apelujemo na Fond zdravstva RS i nosioce odluka da će se ovakav potez negativno odraziti na ogroman broj oboljelih od dijabetesa u RS, koji su do sada uz pomoć Victoze i terapije uspjeli optimalno regulisati svoje zdravstveno stanje.

Ukoliko se Victoza zaista izbaci sa A liste lijekova i osobe s dijabetesom budu primorane da je kupuju, doći će do neregulisanosti pacijenata s dijabetesom i daljih komplikacija koje ova bolest nosi, a sve to će stvoriti još veće troškove, ne samo za oboljele, već i za Fond zdravstva RS.
Odbor Udruženja