230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Prvi dan škole

Danas je prvi dan škole, i za većinu dјece, ovaj dan donosi mnoštvo emocija. Neke od njih su pozitivne, a neke negativne.

170901 skolaprvidan

Sа jedne strane, tu je obećanje da će u narednom periodu svakodnevno viđati svoje prijatelje, kao i kupovina novog školskog pribora - nove mogućnosti kapsulirane u liјepo zapakovanim praznim sveskama. Ali, s druge strane, tu je i kraj lјeta i tranzicija u dane pune obaveza, a da ne pominjemo izazov prebacivanja mozga sa Isključeno na Uključeno. To može da potraje neko vriјeme. Sјetite se samo kako se vi osјećate kada se vratite sa odmora i kada treba da se ponovo vratite na posao. Zna da bude teško, zar ne?

Prvacima koji nikada ranije nisu doživjeli školu i školske obaveze je utoliko teže jer pored svih novih obaveza koje dobijaju, oni su i uplašeni da li će im se škola svidjeti i da li će ih njihovi vršnjaci prihvatiti. Oni, na kraju krajeva, ipak ostavljaju zonu komfora i sigurnosti u kojoj su uživali do sada i spremaju se da umarširaju u nešto sasvim novo.

Ukoliko ste vi roditelj jednog prvaka, evo vam jedan savjet:

Umjesto da dopustite sebi i vašem djetetu da se uspaničite zato što je škola počela, pokušajte da se opustite i pokažite vaše povjerenje u vaše dijete. Posavjetujte ga šta je dobro, a šta loše, i opremite ga da prvu nedelju škole započne sa pravim emocijama. Sjetite se, škola je početak nečeg divnog. To je čarobno putovanje puno avantura u kojima će vaše dijete moći da uživa.

Ali šta ovaj dan znači svim roditeljima? Više slobodnog vremena? Manje obaveza?

Većina roditelja su ovog leta imali pune ruke posla sa decom, što je praktično oduzelo ono malo slobodnog vremena koje imaju za sebe. Sada kada škola počinje za vaše dete, kako se osjećate?

Želimo da podijelimo sa vama video “Baby Got Class – back to school parody” (Dijete ima čas – parodija na povratak u školu). Mislimo da će vas video nasmijati i da će pomoći i vama u pripremi za početak nove školske godine.

Kako vam se svidio video? Da li se i vi osjećate isto kada škola počne za vaše dijete? 

(Izvor: Novakdjokovicfoundation.org)