230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Svečano otvorena izložba Collegium Artisticum 2017

Večeras je u Trebinju svečano otvorena izložba arhitekture u BiH Collegium Artisticum, sa više od pedeset godina tradicije održavanja.

170909 arhi

Izložba "Collegium Artisticum 2017 - Arhitektura", predstavlja 38 najznačajnijih ostvarenja iz oblasti arhitekture u BiH u 2017. godini, koja su se izdvojila nakon selekcije članova stučnog žirija. Članovi komisije za selekciju i kritiku radova ove godine su bili Maroje Mrduljaš - arhitekta, kritičar arhitekture i dizajna i kustos iz Zagreba, Simon Hartmann – arhitekta osnivač studija HHF Architects u Baselu i predavač na ETH Basel od 2002. do 2007. i Lada Maglajlić - arhitekta, dizajner enterijera i autor pozorišnih i filmskih scenografija u BiH.

Program je počeo prezentacijom plana aktivnosti Asocijacije arhitekata u BiH, nastavljen prezentacijom sponzora izložbe, a zaključen izložbom, čiji je organizator Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje.

Prema riječima najpoznatijeg trebinjskog arhitekte Ninoslava Ilića, člana Asocijacije arhitekata BiH, osnovni cilj ove izložbe je promocija najkvalitetnijih arhitektonskih ostvarenja u BiH. "Trebinjska publika ima priliku da se bliže upozna sa 38 radova različitih tema. Radi se o projektima enterijera i uređenju prostora, koji su već realizovani, kao i o projektima na idejnom nivou, te studentskim projektima koji su bili van konkurencije za nagradu", ističe Ilić.

170909 nino

Lokalnoj publici su svakako posebnu pažnju privukla dva projekta koja su tematski i lokacijski vezana za Trebinje.

Ovogodišnja selekcija Collegium Artisticum-a ne samo da postavlja vječito pitanje o stanju umjetnosti u BiH, nego nudi i odgovore i mapira bosanskohercegovačko stvaralaštvo u sferu globalnog.

Nakon završetka službenog programa organizovano je koktel druženje.