230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložba "Otadžbina velikih kćeri - Značajne Austrijanke iz okvira dva vijeka"

Muzej Hercegovine Trebinje u saradnji sa Austrijskom ambasadom u galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje, u četvrtak, 21. septembra 2017. godine, sa početkom u 19.00 časova otvara izložbu pod nazivom: Otadžbina velikih kćeri - Značajne Austrijanke iz okvira dva vijeka.

170920 muzej

Prečesto su austrijske žene u službenoj istoriji svoje zemlje bile zaboravljene ili su bile marginalizovane. Utoliko je važniji pokušaj ove izložbe, da se na temelju biografija značajnih Austrijanki osvrne na posljednjih 200 godina, da se prisjeti Austrijanki, koje su svojim talentom, snagom volje i borbenim duhom obilježile i obogatile svoju zemlju. Njihovi životi i njihova djela čine najmanje polovinu duhovnog identiteta Austrije i treba da se cijene kao uzor, uz svijest o propustima, djelomično skandaloznim propustima.

Izložba svojim hronološkim predstavljanjem prikazuje reviju životnih priča aristokratkinja, umjetnica, salonskih dama, naučnica, pobornica ženskih prava, političarki, glumica, muzičarki, režiserki i drugih. Luk se pritom proteže od početka 19. stoljeća do sadašnjosti. Nit vodilju čini emancipacija žene, sa svim trijumfima i protivudarcima. Ona je, od poriva za slobodom u vremenu bidermajera sve do 21. stoljeća, mnogo toga prouzrokovala i postigla. Pokazuje se, međutim, jasno i to, da ravnopravnost još nije postignuta i da još ima dosta toga da se uradi.

Ulaz slobodan,
DOBRODOŠLI!