230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju prikazan film Ime: Dobrica, prezime: nepoznato

Večeras je u Trebinju u okviru manifestacije "Dani Kinoteke Republike Srpske" u Kulturnom centru Trebinje prikazan film "Ime: Dobrica, prezime: nepoznato", scenariste i režisera Srđe Penezića, a sa Slavkom Štimcem u glavnom ulozi.

170920 dobrica3

Film “Ime Dobrica, prezime: nepoznato” je priča, u stvari bajka za odrasle, o tome kako bi život mogao da bude lep kada čovek ne bi bio čoveku vuk.

Dobricu život nikada nije mazio. Još kao beba je napušten od roditelja i bačen na đubrište. Prvih dvadeset i osam godina svog života provodi uglavnom ili u sirotištu ili u zatvoru. Ipak, da li zato što je prvih par godina svog života proveo sa ljudima koji su ga zaista neizmerno i bespogovorno voljeli ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro. Ili, tačnije, on to ne bira, nego je jednostavno takav, i kao takav ide kroz život prepun ljubavi.

Scenarista i reditelj Srđa Penezić rekao je novinarima da se film drugi put prikazuje u Republici Srpskoj i govori o tome kako bi život mogao da bude lijep kada "čovjek ne bi bio čovjeku vuk".

Penezić je dodao da je film ustvari bajka za odrasle o dječaku Dobrici koga su roditelji napustili, te prvih dvadeset i osam godina provodi u sirotištu ili zatvoru.

"Da li zato što je prvih nekoliko godina proveo sa ljudima koji su ga iskreno voljeli, ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro", pojašnjava Penezić.

170920 dobrica

Nosilac glavne uloge u filmu Slavko Štimac izjavio je da je film inspirisan dobrim ljudima kakve su sretali u životima.

Štimac kaže da mu je drago što su ljudi vidjeli ovaj film koji je rađen iz ljubavi i suština njihovog postojanja je ljubav, dodajući da mu je Trebinje već odavno u srcu i da ga uvijek rado i sa velikom ljubavlju posjećuje.

170920 dobrica1

Prema komentarima prisutnih u trebinjskom kinu, film je naišao na sjajne kritike, a izdvajamo samo neke od njih: "Fenomenalan film, originalan, drugačiji od svega do sad, prenosi pozitivu i iznad svega plemenitost kao poruku", "Oduševljeni smo filmom, sve preporuke", "Divna poruka ljubavi"...

Osim Štimca u filmu su igrali Hana Selimović, Bogdan Diklić, Mirjana Joković, Renata Ulmanski, Miodrag Mrgud Radovanović, Helena Jakovljević i drugi. Film je snimljen 2016. godine u produkciji "Logos filma", koji je svjetsku premijeru imao na festivalu u Montrealu u avgustu, a beogradsku u "Sava centru" u novembru prošle godine.

Manifestacija "Dani Kinoteke Republike Srpske", posvećena obilježavanju 25 godina od osnivanja filmskog arhiva Republike Srpske.