230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Biciklisti promovišu zdrav život i sigurnu vožnju

Članovi Biciklističkog kluba Leotar na čelu sa predsjednikom Blagojem Rosandićem danas su u Osnovnoj školi Jovan Jovanović Zmaj u okviru svojih reovnik godišnjih aktivnosti promovisali biciklizam, kao zdrav način života.

171017 rosi

Oni su osnovcima pojasnili osnovna pravila o korištenju bicikla, te o održavanju istih, a najveći akcenat stavljen je na bezbjednost učešća u saobraćaju. Kako Trebinju nema dovoljno biciklističkih staza, a zadnje su napravljene prije više od 30 godina, dokna cestama nisu označene posebne trake za bicikliste, oni su zbog svoje sigurnosti prinuđeni da voze pješačkim trotoarima, što je po novom zakonu kažnjivo.

Trebinje ima oko 30.000 stanovnika, ekspanzija biciklista je vidljiva na svakom koraku, parking za automobile postaje luksuz, ljudi putuju biciklom na posao, djeca u školu, a sve je više i rekreativaca. 

171017 bajs

Napominjući da od svog osnivanja vrijedno rade na popularizaiji biciklizma, čuvanja životne sredine, korištenja alternativnih prevoza i svega onog što može poboljšati kvalitet života, predsjednik Biciklističkog kluba Leotar Blagoje Rosandić za Lokoportal naglašava:

"Jedna veoma bitna napomena i fenomen koji se zove ‘Sigurnost u brojevima’, što nas je više u saobraćaju na ulicama i na biciklima time će i opšta bezbjednost biciklista biti veća i time će se vozači motornih vozila više navići na činjenicu da i mi postojimo u saobraćaju i to je jedini način”, ističe Blagoje Rosadnić predsjednik BK Leotar. Klub broji preko 100 članova, iza sebe imaju nebrojeno pređenih kilometara, a svoju ljubav prema dvotočkašima vole da prenesu i na mlađe generacije.

Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima

Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske propisuje da je pješačka zona uređena saobraćajna površina namijenjena za kretanje pješaka u kojoj je dozvoljeno kretanje motornih vozila s posebnim odobrenjem, a trotoar je posebno uređena saobraćajna površina namijenjena za kretanje pješaka, koja nije u istom nivou s kolovozom puta, ili je od kolovoza odvojena na drugi način. Iz ovoga vidimo da su ove površine isključivo namijenjene za kretanje pješaka.

Isti zakon još definiše kretanje biciklista

Biciklom na javnom putu smije upravljati lice koje je navršilo 12 godina... Vozač bicikla i vozač mopeda ukoliko je pokretan snagom vozača dužni su se kretati što bliže desnoj ivici kolovoza, a ako postoji biciklistička staza, po biciklističkoj stazi, odnosno traci. Ako se dva ili više vozača bicikala ili mopeda kreću u grupi, dužni su se kretati jedan za drugim. Ako na putu postoji posebno uređena biciklistička staza, vozač mopeda ukoliko je pokretan snagom vozača i vozač bicikla moraju se kretati desnom biciklističkom stazom u odnosu na smjer kretanja saobraćaja. Na biciklističkim stazama uređenim i obilježenim za saobraćaj bicikla i mopeda u oba smjera, vozila se moraju kretati desnom stranom u smjeru kretanja vozila. Vozač bicikla i vozač mopeda smiju se kretati samo po onim saobraćajnim površinama po kojima je kretanje takvim vozilima dozvoljeno.

Pored ovoga u Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS piše: Ako za vožnju bicikla ne postoji posebno izgrađena staza, tada se za vožnju može koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra od desne ivice kolovoza. Iz ovoga se javno vidi da su biciklisti dužni da voze po svim onim saobraćajnicama na kojima je kretanje biciklista dozvoljeno, a to znači svi putevi osim autoputeva i puteva rezervisanih za motorna vozila.

KAZNE

Biciklisti ukoliko voze trotoraom biće kažnjeni sa 40 KM, te ukoliko u roku od osam dana od nastanka prekršaja uplate 50% ove kazne.

KACIGE VIŠE NISU OBAVEZNE

Podsjetimo da su nedavno javnosti predstavljene nove izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini prema kojima kacige u BiH više nisu obavezne za bicikliste.

Djeci se svakako preporučuje nošenje sigurnosnih kaciga, kao i svima koji se osjećaju nesigurno na biciklu. Promjenama Zakona kacige se ne zabranjuju samo one više nisu obavezne za bicikliste.