230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Osveštan spomenik Aleksandru Masleši

Trebinje je danas odužilo još jedan dug. Dug prema onima koji su najzaslužniji za stvaranje RS, dug prema poginulim borcima. A posebno važno je to što je danas osveštan spomenik najmlađem među njima – Aleksandru Masleši.

171029 maslesa

Aleksandar je u avgustu 1993 .godine sa 16 godina, dobrovoljno pristupio Bobanskoj četi vojvode Nedeljka Vidakovića, i tako postao najmlađi borac 1. hercegovačke mtbr VRS – trebinjska mtbr VRS. Iste godine je lakše ranjen na Ročištima iznad Poljica, ali ovo ranjavanje nije zaustavilo Aleksandra, jer je on sve do poziva da se javi kao mladi vojnik na služenje vojnog roka 11. oktobra 1994. godine u Han Pijesak, bio pripadnik Bobanske čete. Nešto više od godinu dana od oblačenja uniforme, 27. septembra 1994. godine od iste granate ginu vojvoda Nedeljko Vidaković, kapetan Dragan Slijepčević i major Ljubiša Popović, a u istom rovu Aleksandar Masleša je teško ranjen, i hitno je prebačen helikopterom za Podgoricu. Prilikom pada granate Vojvoda se bacio preko Ace, i isti geler je Vojvodu usmrtio, a Acu ranio. Nakon 111 dana duge borbe, 16. januara 1995. godine Aleksandar je napustio ovaj svijet ali i ostao u sjećanju svojih saboraca i cijelog Trebinja. Da je tako, potvrdio je današnji događaj, i više stotina Trebinjaca, ali i Hercegovaca i Crnogoraca. Vladika Grigorije je osveštao spomenik, obratili se gradonačelnik Luka Petrović, komandant Bobanske čete Dragan Ristić Beli, a posebno emotivno bilo je obraćanje Aleksandrove sestre Aleksandre...
I sve je bilo složno, bratski.... od pripadnika Bobanske čete koji su sve organizovali, preko umjetnika Sretena Milatovića i Branka Milanovića, do onih najmlađih koji su upalili svijeće na spomen obilježju Aleksandru.

Baš tako bi, da je živ, sigurno želio i Aleksandar.