230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba "Milutin Milanković – život i delo"

Dokumentarna izložbena postavka o životu i delu znamenitog naučnika, akademika i profesora Univerziteta u Beogradu Milutina Milankovića, organizuje se u cilju popularizacije njegove ličnosti i dela.

171101 milankovic Time se, uz brojne druge aktivnosti ispravlja, zaboravom i zapostavljanjem, nanesena mu nepravda.

Izložba sa pratećim sadržajem - projekcijom dokumentarno-igranih filmova iz produkcije Udruženja Milutin Milanković, različite dužine trajanja, namenjena je pre svega školskoj populaciji, ali i najširoj javnosti. Sadrži 35 eksponata veličine 100 h 70 cm, na kojima se, hronološki, na razumljiv način predstavlja životni put, genijalnost, erudicija i svestranost jednog od najznačajnijih srpskih naučnika.

Milutin Milanković, koji je svoju karijeru proveo u Srbiji, snagom svog talenta, ali nadasve, upornim i sistematskim radom, iskazao se u nizu naučnih disciplina: matematici, klimatologiji, meteorologiji, astronomiji, geologiji, geofizici, geografiji i građevinarstvu. Tvorac je najtačnijeg kalendara, popularizator nauke i hroničar naučnih zbivanja svoga vremena, ali je u svetu najpoznatiji kao autor astronomske teorije klimatskih promena, kojom je objasnio misteriju ledenih doba, čime je trajno zadužio svetsku civilizaciju. Danas, njegovo delo sve više dobija na vrednosti i aktuelnosti, te postoji potreba za njegovim kompleksnijim proučavanjem. Sve je to, na određeni način, predstavljeno izložbom. Međutim, velikan srpske i svetske nauke zaslužuje mnogo više.

Organizator izložbe je Udruženje Milutin Milanković, laureat Svetosavske nagrade i Priznanja "Kapetan Miša Anastasijević". Izložba je jedna od brojnih aktivnosti, kojima je, od svog formiranja 2007. godine, uspelo da znatno doprinese afirmaciji lika i dela Milutina Milankovića, čime je Milanković po „drugi put vraćen u krilo srpskog naroda“.

Izložba je organizovana u saradnji Udruženja Milutin Milanković iz Beograda i Muzeja Hercegovine Trebinje povodom obilježavanja manifestacije Dučićeve večeri poezije, a biće otvorena do 30. novembra 2017. godine.
DOBRODOŠLI!