230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Gacko: Pronevjere u RiTE - Osumnjičeno 12 lica

Gacko, 21.02.2011. Policijski službenici PS Gacko su, radeći na rasvjetljavanju krivičnih djela počinjenih na štetu ZP RiTE AD Gacko, dokumentovali pet krivičnih djela i protiv 12 lica, iz Gacka, podnijeli Izvještaje i Dopunu izvještaja o počinjenim krivičnim djelima Okružnom tužilaštvu u Trebinju.

110221-gacko-rite

Dana 16. februara, podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Krađa protiv sedam lica čiji su inicijali M.M., LJ.K., M.P., D.H., M.K., R.K. i V.V., zbog postojanja osnova sumnje da su, 26./27.januara, u krugu RiTE, iz radnih mašina otuđili ukupno 390 litara goriva.

Nakon niza preduzetih operativno taktičkih mjera i radnji i prikupljenih dokaza, 18.februara, podnesena je Dopuna izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv pet lica čiji su inicijali V.B., B.O., B.B., O.P. i D.J. za počinjena četiri krivičnih djela.

Naime, postoje osnovi sumnje da je V.B., tokom 2010.godine, u svojstvu skladištara RiTE, iz skladišta koji je dužio, neovlašteno iznosio i prodavao rezervne dijelove za radne mašine stvorivši manjak rezervnih dijelova na zaduženju, u najmanjem iznosu od 31.391,67 KM, čime bi počinio krivično djelo Pronevjera.

Lice B.O., vozač navedene firme, je koristeći službeno vozilo, izvozio preuzete rezervne dijelove od V.B. i iste predavao i prodavao trećim licima čime bi počino krivično djelo Pronevjera u vezi sa čl. 25. (pomaganje u izvršenju krivičnog djela).

Kako bi prikrio manjak, rezervnih dijelova, u skladištu kojeg je dužio, V.B. je, angažovao B.O. koji je angažovao B.B. i O.P. da izvrše provalu u skladište i premetačinu te na taj način i stvore privid da je izvršeno krivično djelo Teška krađa kojim bi V.B. pravdao manjak.

V.B. je, dana 17.12.2010.godine, licima B.O., B.B.i O.P., stavio na raspolaganje sredstva za izvršenje, dao savjete i pomagao da tajno uđu u sladište i tokom izvršenja djela vršio izviđanje. Koristeći sredstva koja im je V.B. stavio na raspolaganje i postupajući po uputama istog izvršioci su ušli u skladište, izvršili radnju traženu od V.B. (premetačinu) i istovremeno izvršili otuđenje: auto guma, bakrenih, bronzanih i mesinganih odlivaka, rezervnih dijelova za vozila, u ukupnoj vrijednosti od 12.418.00 KM, čime su počinili krivično djelo Teška krađa.

Lice čiji su inicijali D.J. je izvršioce vlastitim vozilom prevezao do mjesta izvršenja, tokom izvršenja osmatrao kretanje policijskih službenika, po izvršenju izvršioce i ukradene predmete, odvezao sa mjesta izvršenja, ukradene predmete skrivao u svojoj kući a dio istih kasnije prodao čime bi počinio kd Teška krađa u vezi sa čl. 25. (pomaganje u izvršenju krivičnog djela).