230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Strategija srednjoškolaca za stvaranje jakog liderskog tima na čelu Mreže savjeta učenika

Mreža Savjeta učenika Bosne i Hercegovine organizovala je prvu Konferenciju ove školske godine, koja je okupila članove rukovodtsva i PR-ove regija i kantona, Mreže Savjeta učenika Srpske, Mreže Savjeta učenika kantona FBiH i Mreže Savjeta učenika Distrikta Brčko.

171212 mladi

Konferencija je održana u hotelu „Hollywood“ na Ilidži, a imala je za cilj umrežavanje ovih mladih lidera i stvaranje jakog tima koji će voditi Mrežu.

Na samom početku srednjoškolci su upoznati sa planom rada. Zatim je prezentovano kako je realizovana tradicionalna aktivnost „Dan srednjoškolaca“ na nivou cijele BiH. Nakon toga, predstavnici regija i kantona prezentovali su šta su to njihove regije/kantoni radili prošle školske godine i koji je plan za 2017/18. godinu.
„Zadovoljni smo rezultatima postignutih aktivnosti koje su realizovane prošle godine. Ova godina je započela realizacijom Dana srednjoškolaca, koja je okupila 3000 srednjoškolaca.“ – kaže Olga Štaka, predsjednica trebinjske regije, a ujedno i predsjednica mRESURS-a.

Srednjoškolci su organizovali i aktivnosti na nivou entiteta, pa je tako je i Mreža Savjeta učenika Republike Srpske (mRESURS) isplanirala akciju Porez na Društvene Vrijednosti – PDV. Tema ove akcije je vršnjačko nasilje, a srednjoškolci mRESURS-a imaju ideju da skrenu pažnju na postojanje ovoga problema, te da motivišu svoje vršnjake da i oni razmišljaju o potencijalnim rješenjima. Također je osmišljena i aktivnost na nivou cijele BiH, a radi se o kampanji za EU selo.

„Sve aktivnosti Mreže usmjerene su ka rješavanju problema sa kojima se srednoškolci svakodnevno susreću kao što su na primjer mobilnost i nasilje. Projekat EU sela, kao i aktivnost PDV zaslužuju mnogo pažnje javnosti i vjerujem da će se ovo odraziti na bolju budućnost Republike Srpske.“ – dodaje Štaka.
Kroz razne radionice razvijao se timski duh, radilo se na kreativnosti i liderskim sposobnostima. A na samom kraju izabrano je i rukovodstvo Mreže Vijeća učenika kantona (mreVUK-a), odnosno: Kenan Kečanovič, predsjednik; Ida Tokalić, prvi potpredsjednik i Lejla Halilović, drugi potpredsjednik.

„Ovu Konferenciju smatram veoma uspješnom. Pokazali smo da smo motivisani za rad i spremni za velike stvari. Zato i želimo pokazati da smo mi resurs ove države, a ne problem koji treba riješavati.“ – zaključuje Anja Grubačić, PR trebinjske regije.

Konferencija je dala priliku mladim liderima da se sastanu i zajedno rade na programu unapređenja cijele Mreže. Mreža Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine nastojaće da i u narednom periodu organizuje što više različitih radionica, treninga i konferencija, da bi se ojačala struktura Mreže, jer „lider u školi – lideri u budućnosti“.