230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Novoteks: Sud donio odluku o pokretanju stečaja

Trebinje, 21.02.2011. Okružni sud u Trebinju donio je odluku o otvaranju stečajnog postupka u trebinjskom tekstilnom preduzeću "Novoteks", saznaje Srna u ovom sudu.

110205-novoteks

"Novoteks", u kome je zaposleno gotovo 800 žena, ne radi već godinu dana od kada su ovo preduzeće, nakon štrajkova i višednevnih obustava rada, napustili svi strani partneri.

Dosadašnji predsjednik Upravnog odbora "Novoteksa" Milan Grubač kaže da je stečaj, koji je najgore rješenje, logičan slijed događaja nakon "nezakonitog štrajka prije godinu dana i odbijanja radnica da se vrate na posao, zbog čega su strani kupci otišli".

Grubač je izrazio nezadovoljstvo što Poreska uprava Republike Srpske, prilikom zahtjeva za stečaj, nije navela da je "Novoteks" u 2009. godini uplatio 2,2 milona KM dugovanja.

On je najavu iz Sindikata preduzeća o ponovnom pokretanju proizvodnje nazvao "nebuloznom", ističući da ne zna na koji način se mogu ponovo privući strani kupci.

Privremeni stečajni upravnik Lazar Đurđević ranije je rekao da je knjigovodstvena evidencija preduzeća pokazala da je "Novoteks" u posljednjih pet godina stvarao gubitke i uvećavao dugove i da je nastavak proizvodnje neizvjestan.

"Ovako stanje sa dugom od 29 miliona KM i vrijednosti imovine od devet miliona je neodrživo", istakao je nakon prvog ročišta privremeni stečajni upravnik "Novoteksa" Đurđević.

Predsjednica Sindikalne organizacije "Novoteksa" Bosa Uljarević ranije je izjavila da se radnice nadaju da će se u ovu problematiku uključiti Vlada RS i da će se dug preduzeća prema državi pretvoriti u akcije kao što je, kako je rekla, obećao tadašnji premijer RS Milorad Dodik.

Ona je tvrdila da će se, ukoliko se preduzeće reorganizuje, u Trebinje vratiti stari kupci iz Njemačke i drugih zemalja.

Poreska uprava je, zbog nagomilanih dugovanja, krajem prošle godine zatražila od Okružnog privrednog suda pokretanja stečaja u devet hercegovačkih preduzeća, od kojih je najveći dužnik "Novoteks".