230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Radovi na putu Gacko - Tjentište i u toku zime

Gacko, 22.02.2011. Radovi na probijanju nove trase puta Gacko - Tjentište, preko planinskog prevoja Čemerno, nisu obustavljani tokom zime i radi se bez prekida, izjavio je Srni Mihajlo Čobelić, rukovodilac gradilišta preduzeća "Integral inženjering", koje je nosilac poslova.

110222-most-cemerno

Čobelić je istakao da su u toku i radovi u tunelu iz pravca Vrbe, kao i na vijaduktu u mjestu Trnova Luka, dok su zemljani radovi na trasi puta u prekidu zbog vremenskih uslova.

On je rekao da je na malom tunelu Surdup od 196 metara ostalo da se probije još 60 metara.

"Nakon što je obavljeno servisiranje mašina, nastavljeni su radovi na tunelu iz jednog pravca, a radi se miniranje i bušenje, izvoz materijala, nakon čega slijedi postavljanje mreže, ankera i prskanog betona", istakao je Čobelić i dodao da radovi na tunelu nikada nisu bili prekidani i da imaju svu neophodnu mehanizaciju.

Čobelić ističe da u mjestu Vrba imaju instaliranu savremenu betonaru koja može da spravlja beton na temperaturi od minus 30 stepeni, pa se može raditi i u vrijeme niskih temperatura.

"Nadamo se da ćemo proboj ovog tunela, čija je dužina 2 109 metara, završiti do juna i to će biti najduži putni tunel u BiH", kaže Čobelić.

On dodaje da se uporedo izvode radovi i na vijaduktu, gdje je u toku armiranje i betoniranje ploča na čeličnij konstrukciji velikog mosta u Trnovoj luci, gdje je posao završen na četiri od ukupno osam ploča.

Prema Čobelićevim riječima, most je dug 396 metara, a visok 42 metra i biće, najvjerovatnije, završen do kraja aprila.

Dok ne budu završeni radovi na novoj trasi, i zbog klizišta koje je 2005. godine u potpunosti srušilo jedan dio puta na dionici Gacko-Foča, saobraćaj će se preko planiskog prevoja Čemerno odvijati privremenom obilaznicom.

Gradnjom novog puta dužine oko devet kilometara, koji predstavlja jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, putna komunikacija preko Čemerna, biće skraćena za oko četiri kilometra.

Radovi, za koje je Vlada RS izdvojila 72 miliona maraka, počeli su u septembru 2008. godine, a prema projektu, osim velikog tunela, biće sagrađen i jedan manji, te nekoliko mostova i vijadukt.

(Srna)