230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorena izložba "Zemljom Hercegovom"

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju otvorena je izložba fotografija "Zemljom Hercegovom", autora Alekse i Radomira Vučkovića iz Gacka, koji su željeli da otrgnu od zaborava selo, ljude i predjele ovog kraja.

180126 hercegovina

Govoreći o nastanku fotografija Radomir Vučković kaže da su sin i on, snimajući emisije pod istim nazivom, zavirili u skoro svako hercegovačko selo i da su nastojali da ih što vjerodostojnije predstave publici.
On kaže da sve ono što su vidjeli u selima predstavlja pravu inspiraciju za objektiv kamere i aparata.

"Bili smo u oko 145 sela. Izloženo je 146 fotografija, lica i predjela tipičnih za hercegovačka i nekoliko sela u Crnoj Gori. Pokušali smo i na ovaj način da otrgnemo od zaborava hercegovačko selo, predjele, ljude i sve ono što nas veže sa našom prošlošću i sadašnjošću", naveo je Vučković.
Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže da će izložba fotografija biti priređena u svim hercegovačkim opštinama, kao i hercegovačkoj dijaspori, te da će ostati kao stalna postavka u Muzeju.
"Ovo su posljednji dokumenti o mnogim ljudima i selima koja izumiru na području Hercegovine. Time je njihova vrijednost još veća. Za etnološka i etnografska istraživanja to je jedan vrijedan izvor, koji će služiti daljim istraživanjima, a tiču se života, tradicije, običaja u hercegovačkim selima", navela je Grujićeva.
Izložba će biti otvorena do 8. februara.
Izvor: SRNA