230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U kulturi je spas - Udruženje "Sunčana kapija"

Sunčana kapija je novoosnovano udruženje u gradu Trebinju koje želi da unaprijedi kulturnu i umjetničku scenu grada kroz podršku, promociju i produkciju u oblasti vizuelnih i izvođačkih umjetnosti, ali i kroz izdavaštvo, organizovanje festivala, koncerata, izložbi, promocija i svega onoga što može pomoći da ponuda u ovim oblastima bude bogatija nego što je sada.

180313 kao plakat

Ideja je da kroz lični aktivizam, korištenjem vlastitih kapaciteta i uz podršku svih koji na bilo koji način mogu i žele pomoći, ponudimo alternativu i dopunu institucionalnim oblicima kulturne produkcije i tako otvorimo novi prostor za afirmaciju umjetnika.

Osnivači udruženja su Milica Dimitrić, violista i glumica, profesor u Muzičkoj školi u Trebinju, poznati umjetnički fotograf Jovan Vidaković i Igor Dutina, fotograf i grafički dizajner, asistent na ALU Trebinje.

Sunčana kapija svoje prvo pojavljivanje u javnosti proslavlja organizacijom „Kao festivala“, tokom kojeg će u prostorima Muzeja Hercegovine Trebinje biti odigrane četiri pozorišne predstave, tri monodrame i jedna duo drama profesionalnih mladih glumaca školovanih na banjalučkoj Akademiji umjetnosti. Publici će se od 15. do 17. marta ove godine predstaviti Marko Vukosav sa monodramom „Ko je to?“, Aleksandar Runjić sa monodramom „Glasaj i trpi!“, Ivan Perković i Aleksandar Ristanović u predstavi „Crni humor (život oca Todora, ovog i onog sveta)“ i Aleksandar Ristanović u monodrami „Sudnica“.

Ulaznice za festival koštaju 5KM, dok komplet ulaznice za sva tri festivalska dana košta 15KM. Ulaznice se mogu kupiti u Muzeju Hercegovine i u restoranu Porto Galo.
Svesrdnu podršku Festivalupružili su Muzeje Hercegovine, Hotel Leotar, restoran Portogalo, štamparija „Print shop“, Infocentar, sindikalni odbor Elektroprivrede, Fakultet za proizvodnju i menadžment, podrumi Vukoje, Jelen pivo i Hercegmed.