230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U subotu Evropska noć muzeja

Muzej Hercegovine Trebinje, jedanaestu godinu zaredom, obilježiće 19. maja 2018. godine Međunarodni dan i Evropsku noć muzeja.

180516 nocmuzeja

Evropska Noć muzeja se od 2004. godine obilježava kao međunarodna manifestacija vezana za Međunarodni dan muzeja 18. maj, ustanovljena od strane Međunarodnog savjeta muzeja (ICOM), pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska (UNESCO).

Ovogodišnja tema Noći muzeja "Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika", tiče se mnogostrukih oblika današnjih komunikacija koje zbog tehnoloških inovacija dopiru do različitih kategorija društva. To doprinosi da muzeji mogu izaći van okvira svoje temeljne djelatnosti i publike sa kojom rade i pronaći nove korisnike svojih kolekcija (digitalizacija zbirki, multimedijalne izložbe, društvene mreže...). Istovremeno hiperpovezanost odnosi se na saradnju muzeja sa drugim institucijama, organizacijama, udruženjima u organizovanju kulturnih događaja i prezentaciji muzejskih zbirki i kulturno-istorijskog nasljeđa.

Ove godine, Muzej Hercegovine organizuje nekoliko događaja koji upravo govore na temu tehnološke i međuinstitucionalne hiperpovezanosti:

18.00 časova - otvaranje izložbe „Udahnimo umjetnost zajedno“

Škola slikanja i crtanja „Centar Kembridž“ Trebinje, Bileća, Gacko i Nevesinje

Na otvaranju izložbe, učenici Muzičke škole Trebinje izvešće sljedeće numere:

1. ''Ruska pjesma'' autor Kamarovski, učenica Tanja Vujović, violina, 3. razred
2. Koncert G-dur 1. stav, autor Zajc, učenica Iva Koprivica, violina, 4. razred
3. ''Vesela igra'', autor Gluk, učenica Vasilisa Kojović, violina, 2. razred

18.30 časova - predavanje „Sudar kultura - Mjesta susretanja“, prof. dr Martina Kavur i prof. dr Boris Kavur, sa Univerziteta u Kopru, Slovenija, govoriće o uticaju i posebnim vezama praistorijskih zajednica keltske kulture i sredozemnih civilizacija.

19.30 časova - radionica za djecu „Nacrtaj ilirskog ratnika“ i napravi objavu na svojoj Facebook stranici o Noći muzeja u Muzeju Hercegovine Trebinje.

20.30 časova - otvaranje izložbe „Mjesta susretanja“, autora prof. dr Martine Kavur i prof. dr Borisa Kavura, sa Univerziteta u Kopru, Slovenija.

Izložba s temom Mjesta Susretanja nastala je saradnjom Muzeja Hercegovine iz Trebinja i Primorskog univerziteta iz Kopra (Slovenija). Posvećena je promociji arheoloških nalazišta u okviru međunarodnog projekta sufinansiranog od strane Evropske komisije pod nazivom Clash of Cultures (Sudar Kultura). Pored Primorskog univerziteta na projektu su učestvovali i Lošinjski muzej iz Hrvatske, Kelten Römer museum Manching iz Njemačke, Zemaljski muzej BiH, Sarajevo iz Bosne i Hercegovine i Arheološki muzej Makedonije iz Makedonije.
Sudar Kultura promotivni je projekat kojim je nastojano prikazati kulturne kontakte u Evropi tokom poslednjih vijekova stare ere. Riječ je o uticaju, odnosno posebnim vezama praistorijskih zajednica keltske kulture i sredozemnih civilizacija Makedonije, Grčke i Italije. Arheološka nalazišta, odnosno gradovi koje obuhvata projekat, prikazuju koliko je Evropa krajem 1. milenijuma stare ere bila ispresjecana kulturnim mrežama – vezama međusobno veoma udaljenih prostora. Izabranih pet nalazišta obilježili su, ovom prilikom, manje poznata ali posebna mjesta u kojima su se ta povezivanja i bliska susretanja događala. Manching, Ptuj, Osor, Ošanići i Ohrid nisu samo izuzetno važna arheološka nalazišta koja odražavaju navedene kulturne kontakte, već su i metafore za prikaz šire kulturne istorije tog dijela Evrope. U duhu očuvanja i promovisanja bogate, dragocjene i važne nam zajedničke kulturne baštine, ovim se izdanjem predstavljaju upravo doprinosi svih partnera na projektu Clash of Cultures (Sudar Kultura).
Muzej Hercegovine ovom izložbom ujedno obilježava i Evropsku godinu kulturnog nasljeđa - 2018. godinu, proglašenu od strane Evropske Komisije, i posebno za ovu priliku izložiće arheološke nalaze iz praistorijske zbirke, Arheološkog odjeljenja muzeja, koji se odnose na period u kojem su podneblje Hercegovine nastanjivala ilirska plemena.

21.30 časova Koncert trebinjske rok grupe „Krugovi u žitu“ akustika (unplugged)
Rok grupa iz Trebinja, osnovana je 2012. godine i za kratko vrijeme je postala popularna svirajući rokenrol obrade na koncertima u Trebinju i regionu. Sastav čine: Miloš Slijepčević, gitara, Dobroslav Slijepčević, gitara i vokal, Vladan Škoro, bas gitara, Krsto Pandurica, gitara, Bojan Bovan, klavijature i Miran Ratković, bubnjevi.

Obilazak stalnih muzejskih postavki od 18.00 do 01.00 časova.

Manifestaciju Evropska Noć muzeja 2018, Muzej Hercegovine Trebinje organizuje pod pokroviteljstvom Gradske Uprave Trebinje, koja ovim programom započinje manifestaciju ''Trebinjsko kulturno ljeto'' i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.