230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Konferencija "Stvaramo zajedno" okuplja 100 mladih u Trebinju

Trodnevni događaj pod nazivom "Stvarajmo zajedno" će biti organizovan od 18. do 20. juna u Trebinju. 

180612 Event Stvarajmo zajedno

Svečano otvaranje zakazano je za 18. juni u 15:00h u Domu mladih u Trebinju.

Na konferenciji pod nazivom "Stvarajmo zajedno" stotinu mladih iz cijele Bosne i Hercegovine razmijeniti će iskustva i prakse iz omladinskog angažmana, izabrati najbolji omladinski projekat koji je Fondacija SHL podržala u protekloj godini, izabrati novog SHL Ambasadora aktivizma i učestvovati u velikoj volonterskoj akciji.

Navedena volonterska akcija je glavni dio naše konferencije jer za cilj ima da se mladi okupljeni na konferenciji bolje upoznaju sa gradom u kojem se konferencija održava, te na kreativan i mladalački način doprinesu razvoju tog grada. Za volontersku akciju u Trebinju izabrali smo uređenje školskog dvorišta u okviru srednjih škola u Trebinju. Dvorište su nekada zajednički koristili učenici svih škola, no ono je već godinama zapušteno. Vraćanjem školskog dvorišta u upotrebljivo stanje učesnici SHL Eventa šalju poruku o važnosti udruženih volonterskih akcija. Pored uređenja školskog dvorišta, učesnici konferencije će oslikati dva murala u Domu mladih.

Već petu godinu zaredom SHL Event pruža priliku mladim ljudima da otvoreno govore u problemima u zajednicama iz kojih dolaze, ali im također pruža priliku da zajedno sa svojim vršnjacima iznađu rješenja za te probleme.

Osim već navedenih aktivnosti, u toku SHL eventa učesnici će imati priliku razgovarati s ocem Srđana Aleksića te od njegovog oca lično saznati više o ovom velikom čovjeku koji je postao sinonim ljudskosti i hrabrosti.

"Osnaživanje mladih i ostvarivanje njihovog potencijala za preuzimanje vodeće uloge u društvu oduvijek je bilo u fokusu rada Fondacije Schüler Helfen Leben (SHL). U našem radu mladi su nam bili partneri, te smo kroz edukacijske programe, savjetovanje, mentorstvo i podržavanje omladinskih projekata zajedno pokretali promjene u društvu. Na konferenciji učestvuje 100 mladih koji su bili aktivni u programima Fondacije Schüler Helfen Leben u proteklom periodu", navodi se u saopštenju Fondacije.