230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Pokaznom vježbom ozvaničena saradnja Crvenog krsta i Srednje Medicinske škole

Članovi Kluba mladih aktivista Crvenog krsta iz Trebinja danas su zajedno za učenicima prvog razreda Srednje Medicinske škole u sali za fiskulturno obrazovanje Osnovne škole u Bregovima održali pokaznu vježbu iz pružanja prve pomoću realističkog prikaza povreda stanja i oboljenja.

180613 vjezba

Ova vježba priređena je kako bi osnovci sa teritorije grada imali priliku da se upoznaju sa značajem i važnošću poznavanja prve pomoći, a takođe i da vide kako se saniraju određene povrede, sa kojima mogu da se susretnu.

Pokazna vježba je izazvala veliku zainteresovanost kod djece, a i kod ostalih mještana.

Prema riječima dugogodišnjeg volontera Crvenog krsta Trebinja i rukovodioca ove vježbe Marka Savovića ovo je tek početak saradnje sa Srednjom Medicinskom školom, sa ambicijom da bude uspješna i dugovječna. On je dodao da se na ovaj način pokreće inicijativa subjektima društvene zajednice koji donose odluke o neophodnosti da sticanje znanja iz prve pomoći ponovo postane obaveza i dio obrazovnog sistema.

Godišnje više od 14 miliona ljudi nauči kako da pruži prvu pomoć u okviru organizacija Crvenog krsta širom svijeta. Svako od nas može biti u prilici da treba prvu pomoć, ali svako od nas, takođe, može da nauči da pruži prvu pomoć. Prva pomoć je gest humanosti i podrazumjeva znatno širi pojam od skupa naučenih vještina i tehnika. Prva pomoć je nekada čin spasavanja života, ali je takođe odraz humanosti i osjećaja za potrebe drugih ljudi, ističe Savović.