230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba o hercegovačkoj željeznici vratila Trebinjce u prošlost

Veliki broj naih sugrađana prisustvovao je večeras svečanom otvaranju izložbe "Željeznica u Trebinju i okolini kroz vrijeme“, koju su oganizovali Medija centar „Železnica Srbije“ iz Beograda i Muzej Hercegovine Trebinje.

180621 zeleznice

Izloženo je preko 100 fotografija i dokumenata iz vremena, kada je u Trebinju i okolini saobraćala željeznica. Autor izložbe je Josip Veber, novinar i publicista, zaposlen u Medija centru „Železnica Srbije“, čiji je rad već duži niz godina posvećen organizovanju manifestacija sa ciljem promovisanja željeznice.

Organizaciju izložbe pomogli su: „Železnice Srbije“ ad, „Srbija Voz“ ad, Saobraćajni institut „CIP“, Železnički integralni transport „ŽIT“ , „Željeznice Republike Srpske“, Grad Trebinje i Muzej Hercegovine Trebinje.

Željeznica je odigrala veliku i značajnu ulogu u oba svjetska rata i dugi niz godina bila je jedino prevozno sredstvo u ovom dijelu Hercegovine. Radi izgradnje nove brane na reci Trebišnjici u mjestu Grančarevo stara trasa pruge od Trebinja do Bileće izmještena je na novu lokaciju. Novom trasom saobraćanje vozova krenulo je 2. oktobra 1962. godine. Odlukom političkih vlasti, sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, i pored protivljenja velikog broja stanovništva, pruge uzanog koloseka u SFR Jugoslaviji su počele da se ukidaju. Poslijednji putnički voz iz Nikšića preko Bileće i Trebinja za Čapljinu krenuo je 26. juna 1976. godine.

Prije nekoliko godina pojavila se inicijativa za izgradnju nove pruge Nikšić-Bileća-Trebinje-Čapljina, koja bi trebalo da koristi više od 50 procenata stare trase nekadašnje uskokolosječne pruge. Za tu prugu postoje tri idejna rešenja, a razmatranje o najboljem rješenju je u toku.