230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Mladi u Trebinju obilježili sedmicu Omladinske novinske asocijacije u BiH

Mladi članovi Omladinske novinske asocijacije u Bosni i Hercegovini na čelu da nosiocem projekta Markom Šakotićem, nizom aktivnosti obilježili su u Trebinju sedmicu ONA u BiH, sa ciljem medijskog opismenjavanja, te promocije aktivizma i rada mladih.

180707 mladi

Marko Šakotić je za Lokoportal rekao da je kako sprovedeno nekoliko aktivnosti, među kojima su bile posjete nevladinim organizacijama, snimanje priča o stanovnicima Trebinja, fotografisanje mjesta značajnih za grad, te provođenje ankete među građanima. Ostvarili su saradnju sa Crvenim krstom iz našeg grada.

"Cilj nam je bio pokrenuti pitanja koliko smo medijski pismeni, te koliko možemo razlikovati kvalitetan od nekvalitetnog medijskog sadržaja", rekao nam je Šakotić, dodavši kakao je fokus obilježavanja pokazati kako postoje mladi koji su aktivni i koji promovišu rad, trud i obrazovanje. 

Kako je navela, srednjoškolka Iva Dutina, obilježavanje sedmice Omladinske novinske asocijacije u BiH prilika je i za mlade da se uključe u ovu organizaciju i oprobaju u novinarstvu.

"Sigurna sam da je u Trebinju veliki broj mladih koji se žele baviti novinarstvom, a do sada nisu dobili značajnu priliku. Stoga ih na ovaj način pozivamo da nam se pridruže" istakla je ona.

ONAuBiH ima 86 članova od kojih je 9 u Trebinju. Na ovom projektu su učestvovala 4 člana Marko Šakotić, Iva Dutina, Ognjen Golubović i Marina Markota.

Osim u Trebinju, sedmica Omladinske novinske asocijacije u BiH obilježava se, od 2. do 6. jula, u 12 bh. gradova.

Omladinska novinska asocijacija u BiH je nevladina organizacija stvorena sa ciljem da mladima omogući kvalitetno obrazovanje u svim poljima novinarskog posla, putem treninga, seminara i edukacija. Punopravna je članica European Youth Pressa, krovne evropske organizacije za omladinske medije.