230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije u Muzeju Hercegovine - Četvrtak 26. jul - 20h

Izuzetno nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo na svečano otvaranje Prolećne izložbe Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), koje će se održati u četvrtak, 26. jula 2018. godine, u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje. 

180724 izlozba

Prolećna izložba jedan je od ULUS-ovih identifikacionih simbola i najznačajnija revijalna izložba u Srbiji. Kako je, prema propozicijama konkursa, predviđeno da autori mogu konkurisati sa dva rada nastala u poslijednje dvije godine, izlaganje djela sa Prolećne izložbe pruža priliku da se, na jednom mjestu, sagleda savremena umjetnička produkcija i donesu određeni zaključci.

Gostovanje Prolećne izložbe u našem gradu rezultat je saradnje započete 2017. godine, između Udruženja likovnih umjetnika Srbije, Galerije ULUS-a i Muzeja Hercegovine Trebinje. Izlaganje radova ULUS-a u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje i u 2018. godini, omogućiće ljubiteljima likovne umjetnosti uvid u kontinuitet promjena na savremenoj vizuelnoj sceni Srbije. Predstavljanjem radova van matične ustanove Paviljona Cvijete Zuzorić, grada Beograda i zemlje Srbije, sami autori učestvuju u sprovođenju ideje o decentralizaciji u umjetnosti, čime vlastite poetike čine dostupnim publici različitih podneblja.
Selekciju Umetničkog saveta, od sto dvadeset autora, koliko ih se prijavilo na konkurs, za Prolećnu izložbu u 2018. godini prošli su radovi osamdeset devet umjetnika.
ULUS-ovu Prolećnu izložbu, posebnom čine i nagrade, koje se tradicionalno dodjeljuju od 1960. godine. Ovogodišnji žiri u sastavu: Anđelka Bojović, predsjednik žirija, Sava Stepanov istoričar umjetnosti, akademski slikar i prof. Miroslav Lazović, akademski grafičar Dušan Mikonjić i akademski slikar Dragana Knežević jednoglasno su odlučili da se za 2018. godinu uruče slijedeće nagrade:
Zlatna paleta, nagrada za slikarstvo dodjeljuje se Stanku Zečeviću

Zlatna igla, nagrada za grafiku, dodjeljuje se Branku Rakoviću
U obrazloženju žirija o radovima Stanka Zečevića, između ostalog, navedeno je da prepoznatljiv slikarski opus, nastao u ranim stvaralačkim godinama, govori o autentičnom, zrelom slikarstvu, pomalo mističnom a često i groteksnom. Velikim tehničkim umećem i imaginacijom, Stanko Zečević je ubedljivi stvaralac, koji svoje djelo ostavlja budućim generacijama.

O djelima Branka Rakovića žiri navodi da, u svom stvaralačkom opusu pored slikarstva i crteža, rad u grafici za Branka Rakovića ima veoma značajan i podsticajan smisao u njegovom ukupnom umetničkom postupku. Rakovićevo grafičko stvaranje odaje utisak snažne, slobodne i koloristički moćne ličnosti koje to u tehničkom i imaginativnom smislu u potpunosti potvrđuje, što je i rezultovalo Zlatnom iglom ULUS-a.
Svi izložbeni programi Udruženja likovnih umetnika Srbije u 2018. godini održavaju se u znaku dva jubileja: osnivanje ULUS-a 1919. godine i osnivanje Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ 1928. godine.

Odabir radova za izložbu u Muzeju Hercegovine Trebinje, izvršila je viši kustos - istoričar umjetnosti Galerije ULUS-a, Olivera Vukotić. Pored gospođe Vukotić, na svečanom otvaranju 26. jula u 20 časova, prisutnima će se obratiti i prof. Miroslav Lazović, akademski slikar i predsednik Upravnog odbora ULUS-a.