181011 dineco kuhinje baner 180607 tepih servis baner2

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

  • 190225 sko1
  • 190225 baner sko2
160123 mjesto za vasu reklamu 170901 best baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Veče posvećeno Nebojši Glogovcu

Odavno se u Trebinju u isto vrijeme nisu vidjele tužne suze i radosni aplauz, oboje namijenjeni jednom Trebinjcu, velikom glumcu i još većem čovjeku - Nebojši Glogovcu i to prilikom otvaranja izložbe "Vječni Nebojša" i posthumne dodjele nagrade "Zlatni platan".

180808 Vece posveceno Nebojsi Glogovcu

Brojna publika, uz Nebojšinu suprugu Milicu i kćerku Sunčicu, sa posebnim emocijama je pratila otvaranje izložbe u Muzeju Hercegovine, a nakon riječi filmskog novinara i kritičara Milana D. Špičeka, začuo se gromoglasni aplauz, dok su suze i dalje tekle.

Izložba je priređena u okviru Šestog festivala mediteranskog i evropskog filma, a Špiček je kazao da će publika do kraja ove manifestacije imati priliku da pogledao nagrade koje je Glogovac dobio, što je za čovjeka i umjetnika kakav je bio je toliko mnogo - da ih neko ne bi dobio za svoja tri života.

"Mislim da je Glogi ovde u Trebinju sleteo sa boginjom Talijom, prošetao Balkanom i Evropom i vratio se ponovo na nebo. Neka vas ne bune nagrade koje ćete večeras videti po tri ili četiri puta. On je u istoriji festivala glumaca u Nišu dobio najviše najviših nagrada - pet", rekao je Špiček.

180808 Vece posveceno Nebojsi Glogovcu spicek

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević rekao je da je ovo prvi korak grada Trebinja da se zahvali velikom Glogovcu.

"Kao što je vječno volio Trebinje, kao što ga je zadužio, neka ovo bude naš prvi korak, korak grada Trebinja, da se njemu zahvalimo i da uspomena na Nebojšu traje vječno", kazao je Milojević.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić, navela je da je ustanovi na čijem je čelu posebna čast što joj je ukazano povjerenje da samo šest mjeseci nakon Glogovčeve smrti, bude domaćin izložbe njegovih nagrada.

"Vjerujem da se i on raduje, jer je želio i da svoj fizički život završi u Trebinju, ili da ga malo više provodi ovdje. Na ovaj način, on je ponovo došao i on je sa nama", istakla je Grujić.

Nakon izložbe, na ljetnoj sceni Doma mladih, posthumno, Nebojšinoj supruzi Milici uručena je nagrada "Zlatni platan, koja je kazala da bi na ovu nagradu bio naročito ponosan i da bi se hvalio na sve strane.

180808 Vece posveceno Nebojsi Glogovcu1

"Ova nagrada je dokaz da mu filmski festival u Trebinju uzvraća ljubav i poštovanje, koju je on, s druge strane, gajio prema ovom gradu, njegovom Trebinju, koje je voleo više nego ijedan drugi", rekla je Milica.

Publika je večeras imala priliku da pogleda film "Tihi kutak Hristov" reditelja Radisava Jevrića, u kome glumi Glogovac, te filmove "Godina majmuna" Vladimira Blaževskog, "Nevidljiva ruka Adama Smita" Slobodana Maksimovića i "Upomoć" Benedikte Brunet.

180808 Vece posveceno Nebojsi Glogovcu2

Festival u Trebinju organizuju Tangram centar iz Beograda, Alpe adrija kulturna mreža iz Beča i Javna ustanova "Dom mladih", uz pokroviteljstvo grada Trebinja i Uprave za saradnju s dijasporu i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.