230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Održana manifestacija "Dušanov mač, Stefanov štit"

Juče su tereni pored bazena u Bregovima bili poprište viteških nadmetanja. Preko 2.000 ljudi uživalo je gledajući ili učestvujući u takmičenju.

180809 vuca

Zbog velikog broja zainteresovanih prijava za takmičenje trajala je i u toku samog nadmetanja. Preko 200 učesnika takmičili su se u bacanju kamena s ramena ( djeca u bacanju kugle), potezanje klipa, potezanju konopa, skoku u dalj...

U uvodnom dijelu tamičenja nastupili su juniori, predstavnici trebinjskih sportskih klubova, kupači koji su se prijavili vidjevši takmičenje i članovi Karate kluba "Ravangrad" iz Sombora koji su bili na pripremama u Trebinju i koji su se rado ozvali pozivu organizatora i pokazali zavidno umijeće u svim disciplinama.

Goste i takmičare dočekala je crvena jabuka iz Popovog polja, dar porodice Milović, a organizatori su obezbijedili jelo i piće za preko 500 ljudi.

Manifestacija „Dušanov mač, Stefanov štit“ odigrava se po prvi put u Trebinju, ali su organizatori istakli da je takmičenje organizovano sa namjerom da postane avgustovska tradicija. Sljedeće godine organizatori će uključiti još dvije displine koje će od učesnika zahtijevati veću hrabrost i odvažnost, a koje su se takođe održavale još u vrijeme Nemanjića.

Turnir je otvorio gospodin Radoslav Ilić, šef Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije Banjaluka sa sjedištem u Trebinju. Prilikom otvaranja istakao je da ovaj naziv manifestacije - Tradicionalna srpska viteška nadmetanja „Dušanov mač, Stefanov štit“, nije slučajno odabran jer su vitezovi kroz svu srpsku istoriju poznati bili poznati kao najodaniji sljedbenici i pripadnici svog naroda. Srpski vitezovi nisu žaleli sebe i bili su spremni da se žrtvuju za slobodu i čast. On je istakao da veliki broj posjetilaca i zainteresovanih, pogotovo mladih, za nadmetanje govori puno: „To je dokaz da trebinje, istočna Hercegovina i Republika Srpska, srpski narod, ima perspektivu kroz ovakvu mladost“.

180809 konzul

U ime organizatora, Knjževnog udruženja „Susret“ Trebinje, publici se obratila Milana Babić, profesor srpskog jezika i predsjednik Udruženja. Ona je istakla duhovni i kulturni značaj manifestacija ovog tipa naglasivši da oni nisu odabrani samo kao najpoznatiji srpski pokrovitelji viteških igara već kao dvije velike ličnosti srpske istorije. Car Dušan Silni, kao prvi car srpske istorije, onaj koji je od srpske države napravio najmoćniju državu Balkana, i despot Stefan Lazarević koji je dokaz šta može da uradi srpski vladar u teškim vremenima.“

Manifestaciju je pratio i bogat kulturno-umjetnički program – nastup etno grupe „Simonida“ iz Nevesinja i recital o caru Dušanu i despotu Stefanu Lazareviću članova Književnog udruženja „Susret“ Trebinje, a binu su ukrasile zastave sa likom cara Dušana i despota Stefana i drevna ćirilična slova, rad na svili poznate umjetnice Olivere Milunović.

Nadmetanje je održano u 4 discipline i to potezanje klipa, bacanje kamena s ramena, skok u dalj i navlačenje konopca. Najbolji u diciplini potezanje klipa bio je Drago Zubac. Kamen sa ramena je najdalje bacio Boško Kovačević, dok je iz mjesta najduže skočio Miroslav Ateljević.  Ekipa Srpski Soko iz Nevesinja bila je nabolja u navlačenju konopca. Organizatori su za najbolje ekipe i pojedince obezbijedila bogat fond nagrada.

Koliki je uspjeh ove manifestacije govori i to da je potražnja za majcama sa obilježjima i simbolima ove manifestacije bila ogromna pa su organizatori obećali da će uraditi dodatni broj majica.

Manifestaciju je organizovalo Književno udruženje "Susret" Trebinje u saradnji sa JU "Trebinjesport" i "Bazeni", uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije (Uprave za dijasporu i saradnju sa Srbima uregionu) i Grada Trebinja.