230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Najava: Izložbe slika Atanasije Popović povodom 70 godina od smrti prvog akademskog slikara Trebinja

U subotu 18. avgusta u 20.30 časova, u okviru proslavljanja Preobraženja Gospodnjeg, slave Grada Trebinja, u Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe slika Atanasije Popović - izložba povodom sedamdeset godina od smrti prvog akademskog slikara Trebinja.

180817 Plakat za Atanasija Popovica IZLOZBA

Na izložbi će biti zastupljene slike, skice i crteži Atanasija Popovića (1885-1948) iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine iz Sarajeva, Umjetničke galerije Dubrovnik, Srpske pravoslavne crkvene opštine Dubrovnik, kao i Muzeja Hercegovine Trebinje koji čuva najveći broj umjetničkih djela ovog znamenitog Trebinjca. Memorijalna izlozba Muzeja Hercegovine, kao stalna postavka muzeja, nastala je 1989. godine, a poklonjena je muzeju 1969. godine, nakon izložbe povodom dvadeset godina od smrti slikara, kao poklon njegovog brata Uroša.

Atanasije Popović otisnuo se u kasnu jesen 1910. godine iz svog rodnog Trebinja u Beč, da ostvari svoj san da postane učeni slikar. Kao marljiv i vrijedan student uspješno završava Akademiju likovnih umjetnosti u Beču na kojoj postaje asistent. Nakon nekoliko godina vraća se u domovinu, a 1920. godine trajno se naseljava u Dubrovniku u kojem postaje jedan od glavnih „turističkih slikara“. Njegova platna rado su otkupljivali stranci iz Švajcarske, Njemačke, Austrije, Čehoslovačke, Danske, Francuske, Engleske i Amerike. U slikarstvu se ogledao u različitim slikarskim tehnikama, a ponajviše u ulju, akvarelu, temperi i olovci, predstavljajući pejzaže, vedute, portrete, mrtve prirode, platna socijalne tematike, ikone... Atanasije Popović je u najvećoj mjeri bio posvećen slikanju pejzaža i gradskih motiva. Bogatim koloritom i snažnim kontrastima predstavlja šarolike pijace, ulicu i njene prolaznike, more, oluje, talase, trabakule, čemprese... Bio je pravi esteta, zaljubljenik u ljepotu, izvanredan čovjek, čiji je lik zračio poštenjem, dobrotom, plemenitošću i skromnošću.

. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Skupštine grada Trebinja. Izložbu će svečano otvoriti Gradonačelnik Grada Trebinja g. Luka Petrović, uz obraćanje gđe Milice Kotur, načelnice Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasleđa pri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, gđe Ivane Grujić, direktora Muzeja Hercegovine i autora izložbe gđe Tamare Rajković.

Izložba će biti otvorena od 18. avgusta do 18. septembra 2018. godine.
Dobrodošli!