230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Uspjesi trebinjskih inovatora mijenjaju svijet oko nas

Trebinjski inovatori Dragan Spaić i Borko Babalj su na upravo završenim sajmovima inovacija u kineskom gradu Foshanu i Skoplju osvojili četiri medalje – zlatnu, srebrnu i dvije bronzane medalje, te specijalne diplome za izume „termos-košnica“ i „naočare bez okvira i drški“.

180925 košnica

1. Izrada rama

Mladi inovator Dragan Spaić je za svoju prvu inovaciju „termos-košnicu“ na istovremeno održanim sajmovima u Kini i Skoplju osvojio zlatnu i bronzanu medalju, te specijalnu diplomu Udruženja inovatora „Građansko inoviranje“ iz Singapura.

Kako navodi Spaić, inače apsolvent na Medinskom fakultetu u Foči, ideja o ovom izumu nastala je spontano, iz potrebe da pomogne ocu, koji je, i nakon operacije, želio da nastavi da se bavi pčelarstvom.

180925 kosnica1

2. Postavljanje stiroporne ploče

180925 kosnica3

3. Postavljanje ploča od špere sa unutrašnje strane Termo košnice

180925 kosnica2

4. Montaža plastičnih ploča i ugaonih lajsni sa vanjskih strana.

Fotografije i opis izrade inovativne TERMOS KOŠNICE Spaić Dragana i njegovog tima

„Ocu je postalo teško da prenosi košnice, a nije htio da odustane od pčelarstva, htjeli smo da mu pomognemo. Moja sestra Maja i djevojka Tatjana Stančić, čija se porodica takođe bavi pčelarstvom, razmišljali smo kako da osmislimo lakše košnice, koje će zadržati najbolje osobine drvenih košnica, jer je drvo prirodno stanište pčela. Riješili smo da konstrukcija bude od drvenih nosača, sa tri sloja: spoljašnjem od plastike, srednjim od stiropora i mekim drvetom sa unutrašnje strane. Ideju smo predložili mom ocu Obradu, koji je profesor, on je napravio konstruktivno rješenje, i u saradnji sa komšijom Radom Paranosom, stolarom, napravili smo dva prototipa, koja smo postavili u dva različita pčelinjaka, na različite lokacije, a dobri rezultati nisu izostali“, priča Spaić.

U saradnji sa Udruženjem inovatora istočne Hercegovine i Asocijacijom inovatora BIH izum je patentiran i predstavljen na sajmovima. Prve ponude za proizvodnju pokazatelj su da ova inovacija ima budućnost.

„Ovo nije samo moj uspjeh već cijelog našeg tima. Veliku zahvalnost dugujem i predsjednicima našeg udruženja i Asocijacije inovatora BIH, Borku Babalju i Huseinu Hujiću. Nagrade su veliki vjetar u leđa, već smo dobili određene ponude za proizvodnju termos-košnica u Makedoniji. Planiramo da obezbijedimo sredstva za proizvodnju nulte serije, kako bismo ispitali tržište. Ako bi i dalje bilo ponuda za proizvodnju, pokrenuli bismo radionicu za proizvodnju termos-košnica“, kaže mladi inovator.
Dodaje da su termos-košnice duplo lakše i jeftinije od postojećih drvenih košnica, a njihova konstrukcija obezbjeđuje odličnu termoregulaciju, što doprinosi i umnožavanju pčelinjih društava, ali i povećanju količine meda.
„Ovakav vid košnica ima posebnu termoizolaciju, temperatura je u svim godišnjim dobima gotovo ista, pčele treba da koriste mnogo manje energije za hlađenje ili zagrijavanje košnice, i mogu više da se usmjere na stvaranje meda. Takođe, u ovakvim uslovima, matica ravnomjerno zalaže sve ramove, pa se povećava i broj pčela i košnica. Ovim je olakšan rad i pčelarima, košnice su lakše, nije potrebno njihovo farbanje, tako da su smanjeni i troškovi za održavanje košnica“, navodi naš talentovani sugrađanin.

I med iz termos-košnica već osvaja nagrade. Na nedavno održanom sajmu meda i pčelinjih proizovda u Tuzli nagrađen je zlatnom medaljom.
„To je med iz našeg pčelinjaka, koji smo locirali na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske. Ova nagrada nam je takođe podstrek da nastavimo sa proizvodnjom termos-košnica. Inovaciju smo poklonili našem udruženju, sa njima ćemo se dogovarati i planirati dalje aktivnosti, koje su usmjerene za pridobijanje što više potencijalnih kupaca“, kaže Spaić.

180624 Nosac stakala

Njegov iskusniji kolega, predsjednik Udruženja inovatora istočne Hercegovine i član IFIA (Svjetske federacije inovatorskih organizacija) Borko Babalj skromno kaže da njegove dvije medalje – bronzana u Kini i srebrna u Skoplju za već nagrađivani izum „naočare bez okvira i drški“ i nisu toliko značajne, koliko je važan uspjeh prve inovacije mladog Dragana Spaića.

180925 Borko
„Iako imam blizu 60 internacionalnih nagrada, raduje me da se iznova vrednuje kvalitet mog rada. Bio sam počastovan što sam, po drugi put, otvorio manifestaciju INOVAMAK u Skoplju, sa tamošnjim kolegama imamo odličnu saradnju i pomogao sam im da postanu dio svjetske asocijacije inovatora. Drago mi je što mi je i Udruženje menadžera Balkana na sajmu u Skoplju dodijelilo diplomu za postignute rezultate, ali mi je još draži uspjeh mladog kolege i njegovog tima“, kaže Babalj.

Dalje aktivnosti udruženja inovatora istočne Hercegovine, dodaje, biće upravo usmjerene za pomoć Draganu Spaiću i njegovom timu, kako bi se krenulo sa proizvodnjom termos-košnica.

„Čitava naša dalja aktivnost biće usmjerena na to kako da što bolje propagiramo ovu ideju, da nađemo kupce, da krenemo sa proizvodnjom. Već ima zainteresovanih u Skoplju da bi kupili ovu inovaciju, postoji mogućnost da je u dijelovima sastavljamo i prodajemo“, kaže Borko Babalj.
U međuvremenu, uveliko radi na novom izumu. Ne želi da otkriva detalje, ali će, kako obećava, njegov novi izum biti od velike pomoći pripadnicama ljepšeg pola.

Dvadesetak članova Udruženja inovatora istočne Hercegovine, koje postoji od 2005. godine, do sada je osvojilo blizu 100 internacionalnih nagrada i priznanja.