230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Krajem mjeseca počinje sa radom Dječiji hor "Fisi Dora"

Danas smo intervjuisali profesoricu, doktoricu latinskog i francuskog  jezika Isidoru Grubač iz Kotora, koja krajem oktobra mjeseca otvara dječiji hor u Trebinju.

181002 fisidora

Dječiji hor će nositi ime "Fisi Dora", a uvodi potpuno novi pristup muzičkoj edukaciji djece. Hor prima 50 mališana uzrasta od 3 do 15 godina.

Grubač je doputovala iz Beograda u Trebinje zbog sastanka u vezi hora, pa nas je upoznala sa detaljima rada.

Ko će moći da se upiše u ovaj hor?

"U hor će biti upisana samo talentovana djeca, tražimo dlaku u jajetu i najmanji falš nećemo tolerisati. Ipak su tu velika ulaganja i oko opreme i oko svega da bi to neko shvatio neozbiljno".

Kolika će biti članarina?

"Danas sam se u Trebinju upoznala sa velikim brojem roditelja koji žele da upišu svoju djecu u hor. Prva godina je definitivno besplatna, dok druga nije, ali ćemo izaći u susret mnogoj djeci".

Ko će raditi sa mališanima u horu s obzirom da vi već predajete na Medicinskom fakultetu u Podgorici i u Gimnaziji u Kotoru?

"Hor "Fisi Dora" Trebinje će voditi akademski obrazovana i stručna lica iz Trebinja".

Šta nudi vaš hor?

"Za početak će nuditi solo pjevanje, horsko pjevanje, orkestar uz pratnju savremene melodije i moderno pjevanje".

Šta je to što vas izdvaja od ostalih?

"Ono čime nastojimo da se izdvojimo od ostalih, a inspirisani širenjem prijateljstva, ljubavi i razumjevanja, je ideja da ćemo zajedničkim programom biti povezani sa istoimenim horovima iz Kotora i Dubrovnika, te ćemo usko sarađivati i sa ostalim horovima iz regiona".

Odakle vama želja za muzikom i dječijim horom?

"Kao mala sam bila teški štreber, kako to današnja djeca kažu, ali uvijek spremna za razne ludosti, mlađa sam od sestre pa sam bila malo luckasta i živahna, ali sam volila učiti. Roditelji su me kao malu upisali u muzičku školu koju sam na kraju i zavolila i rekla sebi da ću otvoriti muzičku školu, u mom slučaju je to bio dječiji hor".

Nama je bilo jako prijatno popiti kafu u Trebinju sa divnom profesoricom, doktorkom Isidorom Grubač, koja sa svojih 30 godina predaje na fakultetu, u srednjoj školi, drži butik u Kotoru, ali i ne krije oduševljenje da je od juna mjeseca vlasnica jednog crnogorskog vaterpolo kluba.