230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje u znaku mališana - Velikom priredbom završena "Dječija nedelja"

Pod motom "Vjerujem u sebe“ i ove godine su djeca trebinjskih vrtića i osnovnih škola priredila veliku svačanost posvećenu obilježavanju međunarodne Dječije nedjelje.

181005 djeca

U bioskopskoj sali je u prisustvu velikom broja, mama, tata, baka i ostalih posjetilaca održana dječija priredba. Događaj je propraćen pjesmom i igrom, a djeca su bila vesela i razdragana. Voditelj programa je bio Darko Kurtović poznati trebinjski glumac, animator i multimedijalni umjetnik iz našeg grada.

Istim povodom protekle sedmice organizovane su raznovrsne kulturno-obrazovne, rekreativne i druge aktivnosti usmjerene na razvoj svijesti o značaju samopouzdanja kod djece i poboljšanje njihovog društvenog položaja. Organizatori su se potrudili da mališani u svojoj sedmici uživaju u čarima djetinjstva.

Cilj manifestacije je da se šira javnost upozna sa potrebama djece, da se skrene pažnja i podigne svijest na odgovornost porodice, škole i drugih institucija u čijoj nadležnosti je briga za djecu i zaštita njihovih prava.

Dječja prava su izraz priznanja međunarodne zajednice o postojanju posebnih potreba djece. One su utvrđene Konvencijom o pravima djetete, usvojenom od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1989. godine. Konvencija predviđa četiri kategorije prava: obezbjeđenje, zaštitu, participaciju i prevenciju. Dječja prava i obaveze se svakodnevno ostvaruju i podjednako su važna.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje, a učesnici su: Vrtić JU „Naša radost“, Obdanište „Sveta Evgenija-Carica Milica“, Dječija igraonica „Ciciban“, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, OŠ „Vuk Karadžić“ i OŠ „Sveti Vasilije Ostroški“, Osnovna muzička škola Trebinje, Udruženje roditelja i djece sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ i JU Centar za socijalni rad Trebinje.