230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ništa ne može da se poredi sa Trebinjem!

Donosimo vam veoma interesantnu priču o Trebinju autora Ljiljane Krejić - novinarskog istraživača i putopisca koja je proteklih mjeseci boravila u našem gradu. 

181009 trebinje

Mnogo mjesta u Bosni i Hercegovini, koja je posljednji neotkriveni evropski dragulj zaslužuje da bude upravo na vašoj "bucket" listi. Kada govorimo samo o gradovima možda ste čuli za Mostar ili možda za Banjaluku. Međutim, kladim se da nikada niste čuli za Trebinje, grad koji je davno nekada uspio da šarmira i samog Napoleona. Prema predanjima Napoleonov komentar tokom posjete ovom mjestu "tres-bien" bio je ključan u određivanju imena grada. 

Prema tome, nije iznenađujuće što i dan danas najljepši grad u Bosni i Hercegovini nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ako i dalje niste ubijeđeni, ajde zajedno da otkrijemo zašto se ništa ne može porediti sa Trebinjem. 

Dubrovački sjaj i duh provincije

Smješten na tromeđi Dubrovnika, Kotora i Mostara, ovo mjesto je savšena mješavina ova tri grada. Trebinje neodoljivim čini dubrovačni sjaj, mediteranska arhitektura, a po malo i duh provincije. Najbolje mjesto da osjetite pravi duh grada jeste plato ispred hotela Platani, koji je okružen sa 16 stogodišnjih platana. Nakon osvježavajućeg napitka u hladovini ljetne bašte sa 500 sjedećih mjesta, unikatnoj na cijelom Balkanu, ne propustite priliku da posjetite unutrašnjost dobro očuvanih zidina Starog grada Kastela i sve njegove atrakcije, kao i remek djelo iz 16. vijeka - Arslanagić most.

181009 platani

(Foto: Turistička organizacija Trebinje)

Za ljubitelje aktivnog odmora i vodenih sportova

Većina građevina u Bosni i Hercegovini je podignuta na obalama rijeka. Baš kao što je slučaj sa Mostarom i Neretvom i Banjalukom i Vrbasom, ni Trebinje nije izuzetak. Trebinje leži na obalama Trebišnjice - najduže rijeke ponornice na svijetu.  Sa svih strana okružen planinama, ovaj najjužniji grad BiH smješten je na samoj ivici Popovog polja.

Zahvaljujući povoljnoj lokaciji i blagoj mediteranskoj klimi, putnici u potrazi za aktivnim odmorom će biti oduševljeni bogatom ponudom koju ovo područje nudi. Pored brojnih ponuda, možete se upustiti u hajking planinama prema Crnoj Gori, voziti biciklo istorijskom trasom Ćirove pruge, te osjetiti podzemne čari pećine Vjetrenice. Tokom vrelih ljetnih dana nema boljeg osvježenja od kupanja u rijeci, jezerima i prirodnim bazenima obližnjih riječica. Plivanje, skakanje, vožnja kajaka, kanua, čak i ribolov, ma sve što poželite - sve je dostupno ljubiteljima vode i vodenih sportova u Trebinju.

181009 stap

(Foto: Miljan Ratković)

Za ljubitelje istorije

181009 arsla

(Foto: Turistička organizacija Trebinje)

Pored njegove ljepote i prirodnih bogatstava, Trebinje je sinonim za neprocijenjivo istorijsko nasljeđe u južnom dijelu države. Za prilično mali grad, ima značajan broj  prastarih ostataka vrijednih upoznavanja. Počevši od Starog grada kao i mosta iz 16. vijeka, ovaj dragulj cvijeta u bogatstvu velelepnih istorijskih zdanja raštrkanih po cijelom gradu. Prema tome, Trebinje za ljubitelje istorije zadovoljava i najzahtjevnije posjetioce.

Nakon srednjovijekovnih Austrougarskih tvrđava koji okružuju grad, možete posjetiti i stari grad Mičevac iz 11. vijeka, kao i jednu od najvećih istorijskih utvrđenja na Balkanu - Strač (1910-1916) i jedno od najstarijih utvrđenja u Bosni i Hercegovini - Stari grad Klobuk, koji datira iz 9. vijeka. Kada je riječ o pravim istorijskim draguljima, ne smijete propustiti ni Brankovića kulu, jednu od najbolje očuvanih srednjovjekovnih osmatračnica u Bosni i Hercegovini.

181009 kula

(Foto: Turistička organizacija Trebinje)

Za hodočasnike

181009 tvrdos

(Foto: Turistička organizacija Trebinje)

U šetnji gradom morate primjetiti veliki broj bogomolja. U srcu grada naići ćete na prelijepi park sa Pravoslavnom Crkvom Svetog Preobraženja Gospodnjeg, ali nedaleko odatle takođe i Katoličku katedralu Blažene Djevice Marije, a malo dalje i Osmanpašinu Džamiju smještenu u Starom gradu. Ali ovo je samo privid onoga šta Trebinje nudi hodočasnicima. Ustvari, ovo područje je zvano Sveta Zemlja Hercegovina, zbog velikog broja manastira još iz ranog Hrišćanstva, kao što su Tvrdoš, Zavala i Petropavlov Manastir.

Cijeli region, odnosno zaleđe Trebinja obiluje svetilištima, kao što su Dobrićevo, Duži, kao i Crkva Svetog Vasilija Tvrdoškog i Ostroškog u Mrkonjićima. Povrh svega toga tu je Hercegovačka Gračanica po mnogima najljepši hram u Hercegovini, koji je ujedno i vječno počivalište Jovana Dučića, najznačajnijeg srpskog pjesnika, pisca i diplomate. Smještena na vrhu brda Crkvina, ovo velelepno zdanje nudi panoramski pogled na grad od kojeg zastaje dah, a koji nijedan posjetilac ne želi propustiti.

Za ljubitelje hrane i vina

181009 tvrdos

(Foto: Turistička organizacija Trebinje)

Svako bi trebao da zna zašto se za Trebinje kaže da je "grad sunca i vina", i stvarno su ove dvije cjeline jako povezane kada je u pitanju Trebinje. Ovaj južnjački dragulj uživa mediteransku klimu i zbog toga ima sjajne uslove za uzgoj ukusnih organskih proizvoda. Kraj je prvenstveno poznat po hercegovačkom medu, koji je proizvod rijetkih biljaka koje rastu u planinama. Čak i njihovi lokalni specijaliteti, bilo da su od mesa, ribe ili mliječnih proizvoda su zaista izuzetnog ukusa.

Sa preko 260 sunčanih dana u godini, ovaj region ima idealne uslove za vinogradarstvo čija tradicija seže čak do 14. vijeka. Glavne sorte vina na ovim prostorima su Žilavka i Vranac. Samo u Trebinju možete pronaći 20 vinarija, sa Vinarijom Petijević i Tvrdoš, dvije vodeće vinarije na ovim prostorima.

Jedna stvar je jasna, svi posjetioci sa istančanim čulima za hranu i vino, koji su uživali u čarima Vinskog puta Hercegovine su se jednoglasno složili da ništa ne može da se poredi sa Trebinjem, i svi su rekli: "Vratićemo se"!

(Izvor: Itinari.com)

Priča je dostupna na sedam svjetskih jezika.