230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba svjetskog nivoa u Trebinju

Sinoć je u prepunoj sali Kulturnog centra Trebinje otvorena izložba srpskog i francuskog vajara i slikara Miloša Šobajića. Uz izložbu predstavljena je knjiga „Slikaj i ćuti”.

181019 sobajic

Postavku, pod upečatljivim nazivom „Progon”, čini 14 slika velikog formata i skulpturna instalacija. Progon i tjeskoba, kao osjećanje koje prate čovjeka od iskona, od onog momenta kada se našao izvan okrilja Raja, tematski objedinjavaju sve Šobajićeve slike i skulpture:

„Pokušavam da predstavim sve one progone, od biblijskog progona naših praroditelja Adama i Eve pod mačem arhanđela Mihaila, preko „Oluje“, Arapskog proleća, gde smo svi žrtve. To je progon čoveka koji je sputan, koji je u zamci, koji pokušava da se spasi i uspeva u tome“, istakao je Šobajić u govoru prilikom otvaranja izložbe.

181019 sobajic1

Prof. Dragan Čihorić, istoričar umjetnosti naglasio je silinu emocije koja izbija iz Šobajićevih radova, koje stvaraju kod gledaoca svojevrstan nagovještaj apokalipse.

Izložbu je otvorio Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredne i društvene djelatnosti grada Trebinja, koji je podvukao da mu je ogromna čast što otvara izložbu slikara koji je u pravom smislu „svjetski, a naš“.

Knjigu „Slikaj i ćuti“ mnogobrojnoj publici predstavila je prof. Milana Babić, predsjednik Književnog udruženja „Susret“ Trebinje. Ona je govorila o koncepciji knjige, obilju političkih i životnih anegdota koju knjiga donosi, idejnoj i tematskoj povezanosti književnog i likovnog stvaralaštva Miloša Šobajića. 

181019 Sobajic 41 copy

Govoreći o svojoj knjizi “Slikaj i ćuti”, koja je objavljena prije pola godine u Beogradu Šobajić je rekao da se knjiga, između ostalog, bavi slikom dvije Evrope: “Jedna je ta divna Evropa koja nudi sve najbolje - od umetnosti, kulture, filozofije do standarda i one Evrope koja pravi pogrome, kolonizuje narode i nemilosrdno ih ubija".

Babić je na kraju rekla da joj je veoma drago što je Trebinje još jednom dokazalo da može biti istinski centar kulture:

“Pokazali smo da veoma brzo možemo da realizujemo kulturno dešavanje visokog nivoa. Ovom izložbom smo se, na idejom i tematskom planu povezali sa Beogradom, gdje je prije tri dana bila i promocija Šobajićeve knjige, čime se, zapravo, povezala kulturna scena Srbije i Republike Srpske, ali i Crne Gore odakle su nam stigli mnogobrojni gosti večeras”.

Izložbu su organizovali Književno udruženje “Susret” Trebinje, Kulturni centar Trebinje, Akademija likovnih umjetnosti Trebinje i Turistička organizacija grada Trebinja.

Svoj doprinos dala je Muzička škola Trebinje - izložbu je pratio čarobni zvuk violine Anje Dučić.

181019 sobajic2

Pokrovitelj izložbe je Grad Trebinje.