230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Novoteksu počinje odjava radnika

Trebinje, 02.03.2011. U Tekstilnom kombinatu "Novoteks" u Trebinju, u kojem je nedavno otvoren stečajni postupak, danas počinje odjava radnika sa evidencije u firmi i počinje njihovo prijavljivanje na Biro za zapošljavanje RS Filijala Trebinje.

110205-novoteks

Kako kaže direktor "Novoteksa" Nikola Rakić popis imovine preduzeća je pri kraju, dok će odjava radnika teći po abecednom redu.

On je podsjetio da će radnice koje se prijave do 17. marta, do kada im je zakonski određeno, ući u socijalni program zaštite Vlade RS.

"One radnice koje se prijave dobijaće mjesečno po stotinu maraka godinu dana, a u tome će periodu biti i osigurane", kaže Rakić.

Ako im odbor povjerilaca, koji uskoro treba da bude formiran, dozvoli da mogu raditi u toku stečajnog postupka, onda će, tvrdi Rakić, menadžment tražiti posao i pozivati svoje nekadašnje radnike sa Biroa za zapošljavanje nazad na posao.

U "Novoteksu" je, od preko 800 zaposlenih, koliko je brojao kada su radnice prestale s radom zbog čestih štrajkova i otkazanih poslova od strane njemačkih partnera, ostalo njih 751, jer su se u međuvremenu neki zaposlili u druge firme, a većina ih se penzionisala po različitim osnovama.

Dalje poslovanje firme je vrlo neizvjesno jer je dug "Novoteksa" od oko 30 miliona maraka tri puta veći od vrijednosti preduzeća koja zvanično još nije procijenjena, ali se barata sa sumom od 9,5 do 11 miliona KM. (Nezavisne)