230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Helena, Teodora, Uroš i Matija finalisti na otvorenom prvenstvu BiH u plivanju

Na olimpijskom bazenu Otoka u Sarajevu proteklog vikenda držano je otvoreno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju.

190101 Plivaci KVS Leotar

Organizator prvenstva bio je Plivački savez Bosne i Hercegovine. Prvenstvo je okupilo 220 takmičara iz 19 klubova sa prstora Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 

Prvenstvo je održano u četri dijela po principu kvalifikacije i finala. U jutarnjim dijelovima, prvi i treći dio takmičarskog programa plivale su se kvalifikacije a u drugom i četvrtom , popodnevnim dijlovima takmičarskog programa, osam najboljih u svakoj disciplini iz kvalifikacija plivala su finala za prvaka BiH.

Prvenstvo je održano u dvije kategorije A i B. U kategoriji A su se takmičili mlađi juniori , juniori i seniori , po godištima za muškarce 2003 i stariji a za žene 2005 i starije, dok su kategoriji B pripadali mlađi kadeti i kadeti, po godištima za muškarce 2004 i mlađi i za žene 2006 i mlađe.
Klub vodenih sportova Leotar na državnom prvenstvu predstavljalo je šest plivača, Helena Lakić (2005), Teodora Kraljević (2005), Vuk Danojlić (2003), Stefan Grubač (2003), Matija Čolić (2003) i Uroš Kundačina (2000).
Plivači KVS Leotar na državnom prvenstvu u Sarajevu ostvarili su odličan uspjeh ostvarivši pet učešća u finalnim trkama prvenstva i tako sa velikim uspjehom završili takmičenja u 2018 godini. Ova finala dobijaju na težini ako se ima u vidu kvalitet takmičenja, da se na prvenstvu oborili 27 državnih rekorda a da su svi takmičari KVS Leotar na ovom prvenstvu, osim Uroša , u takovaznoj ulaznoj godini kategorije A, odnosno najmlađi su u svojoj kategoriji.

Helena Lakić, iako mlađa juniorka, je na 200m leđno bila na domak medalje osvojivši u A finalu četvrto mjesto dok je pored toga plivala i A finale na 50m leđno. Uroš Kundačina plivao je A finale na 200m prsno, što je nakon dugog oporavka od povrede ramena ogroman uspjeh za našeg reprezentativca, Teodora Kraljević je plivala A finale na 800m slobodno a Matija Čolić A finale na 200 m slobodno. Treba istaći i nastupe Vuka Danojlića i Stefana Grubača , iako nisu uspjeli ući u finalne trke ostvarili su veliki rezultatski pomak u svojim disciplinama, pogotovo Vuk Danojlić koji je popravljao svoja vremena za nekoliko sekundi po disciplini.

Plivači KVS Leota sa rezultatima na državnom prvenstvu u Sarajevu u velikom stilu završavaju takmičarsku 2018 godinu.

"Na državnom prvenstvu u Sarajevu naši takmičari su dokazali da se ravnopravno mogu nositi sa svojom konkurencijom u BiH. Pred nama je 2019 u kojoj nastavljamo sa pojačanim“ radom i očekujemo još bolje rezultate i nova odličja. Sa izgradnjom zatvorenog bazena u našem gradu od ovih dokazanih takmičara i talenata možemo samo očekivati nove uspjehe" ističe Veljko Piljević trener u KVS Leotar.

Za plivače KVS Leotar nema odmora jer ih od samog početka januara i tokom školskog raspusta očekuju svakodnevni treninzi.