230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Futao Motai uručio opremu domu zdravlja

Berkovići, 05.03.2011. Ambasador Japana u BiH Futao Motai posjetio je opštinu Berkovići i Dom zdravlja „Dr Milenko Muratović" u Berkovićima gdje je zvanično uručio medicinsku opremu vrijednu 62.822 evra.

110305-japanac

Donacija Japanske Ambasade , koja uključuje rendgen-uređaj, rendgen-procesor, defibrilator, dentalni rendgen-aparat sa procesorom i stomatološku stolicu sa kompresorom, obezbjeđena je kroz Program grant podrške za temeljne projekte Vlade Japana.

Prije ceremonije predaje donacije, ambasador Motai sastao se sa Načelnikom Opštine Berkovići Rankom Lučićem i predsjednikom Skupštine opštine Berkovići Milenkom Kojovićem .

Na značaj spomenute donacije ukazali su i direktor Marković i načelnik Lučić, koji su u ime građana Berkovića i osoblja Doma zdravlja u Berkovićima iskazali zahvalnost Vladi i Ambasadi Japana.

Pacijenti iz Berkovića često su bili primorani da putuju u Trebinje, koje je udaljeno 75 kilometara, kako bi obavili zdravstveni pregled, jer Dom zdravlja „Dr.Milenko Muratović" u Berkovićima nije bio u mogućnosti da pruži neke zdravstvene usluge zbog nedostatka opreme.

Ovom prilikom zahvaljujem se Vama i vladi Japana što ste nam u okviru projekta za poboljšanje medicinskih usluga u Domu zdravlja "Dr Milenko Muratović" u Berkovićima donirali sredstva u iznosu 62.882 eura za nabavku medicinske opreme koja će omogućiti lakši i kvalitetniji rad, a građanim opštine bolju zdravstvenu zaštitu - rekao je dok.Marković Goran direktor Doma zdrvlja „Dr. Milenko Muratović" u Berkovićima .

Vi ste prvi ambasador iz grupe G7 koja je posjetila Berkoviće.Time stičemo dojam i utisak da nismo mali i nismo zaboravljeni kad Vlada Japana izdvoji dio sredstava za razvoj opštine Berkovići - rekao je Ranko Lučić načelnik opštine Berkovići i dodao da je opština Berkovići spremna na svaku vrstu saradnje .

Ambasador Japana u BiH Futao Motai zahvalio se načelniku opštine Berkovići i direktoru Doma zdravlja na gostoprimstvu i ukazao na značaj donirane opreme .

Zasita sam ponosan što je Japan prva zemlja koja je posjetila vašu opštinu.Veliko mi je zadovoljstvo i čast što danas prisustvujem ovoj ceremoniji primopredaje opreme.Vlada Japana će danas uručiti medicinsku opremu. Nabavkom ove opreme koja je značajna za liječenje i dijagnozu nadam se da će stanovnici Berkovića dobiti adekvatnu zdravstenu zaštitu i da neće biti potrebe da putuju u druge opštine kako bi obavili zdravstvene preglede – rekao je Ambasador Japana u BiH Futao Motai i dodao da Vlada Japana posebnu pažnju poklanja sektorima zdravstva i obrazovanja.

Realizacijom ovog projekta omogućeno je pružanje dodatnih zdravstvenih usluga u Domu zdravlja, kao i poboljšanje radnog okruženja za medicinsko osoblje, što će dovesti do većeg kvaliteta usluga primarne zdravstvene zaštite za oko 4 000 stanovnika opštine Berkovići i susjednih opština čiji stanovnici obavljaju usluge u ovom Domu zdravlja.

Poslije ceremonije primopredaje opreme Motai je posjetio i Džudo klub „Berkovići" gdje je razgovarao sa rukovodstvom džudo kluba i mladim džudistima koji postižu zavidne rezultate kako u BiH tako i u širem okruženju.

Donirali 50 miliona evra

Projekti primarne zdravstvene zaštite u BiH u vrhu su prioriteta pomoći Vlade Japana. Od 1996. godine do danas, japanska Vlada donirala je gotovo 50 miliona evra za unapređenje medicinske opreme i nabavku ambulatnih vozila u ustanovama primarne zdravstvene zaštite širom BiH.

(opstinaberkovici.com)