230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Vikend u znaku Jovana Dučića - Dučićev dan 6. i 7. aprila

Manifestacija "Dučićev dan", posvećena najznamenitijem Trebinjcu i bardu srpskog pjesništva Jovanu Dučiću, biće održana 6. i 7. aprila 2019. godine.

150406 ducic

Naučni skup, koji se u okviru manifestacije po tradiciji organizuje u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost i Učiteljskim fakultetom iz Beograda, ove godine biće posvećen preteči moderne srpske poezije – pjesniku Vojislavu Iliću.

Otvaranje naučnog skupa pod nazivom „Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije“ u sali Skupštine grada, u subotu, 6. aprila, zakazano je za 9:30 časova, a istog dana, od 18 časova, u Muzeju Hercegovine, biće promovisan zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa pod nazivom „Pesnički zavičaj Desanke Maksimović“.

Od 19 časova u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba „Sveti Sava Srpski“ Istorijskog muzeja Srbije.

Centralni program manifestacije, svečana akademija u čast najznamenitijeg Trebinjca, ove godine posvećena laureatima Dučićeve nagrade – Aleku Vukadinoviću i Milovanu Danojliću, biće održana u Кulturnom centru Trebinje, od 20 časova, uz bogat kulturno-umjetnički program.

U programu učestvuju: hor „Tribunija“ Trebinje, Jasmina Trumbetaš i Jelena Vlahović, primadone Opere Narodnog pozorišta Beograd, Dušan Svilar, izvođač operske i zabavne muzike, Bojana Nikolić, pojac iz Beograda, Biljana Đurović i Boris Pingović, glumci Narodnog pozorišta Beograd, pijanisti Nevena Živković, Marko Кovač i Bobo Vučur i vokalni solista Marija Ninković.
U nedjelju, 7. aprila, na Blagovijesti u Hercegovačkoj Gračanici od 8 časova biće služena sveta liturgija i pomen Jovanu Dučiću, a u 11:30 planiran je nastavak naučnog skupa o Vojislavu Iliću. Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje. (Radio Trebinje)