230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Predstavljanje knjige ”Privatna zbirka kao muzejski fenomen", autora Žanke Dodig

Predstavljanje knjige ”Privatna zbirka kao muzejski fenomen”, autora Žanke Dodig, muzejskog savjetnika Muzeja Sarajevo, održaće se u četvrtak, 11. aprila 2019. godine u 19 časova, u Dučićevoj sali Muzeja Hercegovine u Trebinju.

190410 Muzej Sarajeva

Izdavači knjige su Muzej Sarajeva i Udruženje ICOM- Nacionalni komitet BiH. Кnjigu će predstaviti: Alma Leka, muzejski savjetnik i predsjednik ICOM-a BiH, Aida Sulejmanagić, viši muzejski arhitekta i dokumentarista Muzeja Sarajeva i autor Žanka Dodig. Sastavni dio predstavljanja knjige je i manja izložba.

Realizacija predstavljanja knjige je nastavak davno započete saradnje, kada je Muzej Hercegovine Trebinje gostovao u depandansu Muzeja Sarajeva, Despića kući, sa slikama Milene Šotre, a Muzej Sarajeva, u Muzeju Hercegovine, sa jelovnicima iz zbirke Ištvana (Stjepana,Stefana) Meze, čija je Zbirka pobudila potrebu pisanja navedene knjige.

„Šta nas pokreće da sakupljamo, šta je presudno za odabir teme, zašto mnogi odustanu, a pojedinci stvore paralelni svijet od svoje strasti? U čemu su razlike između žena i muškaraca kad je riječ o sakupljanju, kakve posljedice imaju privatne zbirke (nakon ulaska u muzej) na njegovu djelatnost i na cjelokupno naslijeđe, kako muzeji mogu stimulisati saradnju sa kolekcionarima? Кoliko je našu sredinu obogatio Ištvan Mezo i da li smo mu se adekvatno odužili? Кako bi se muzeji trebali postaviti prema tehnološkim dostignućima i pretvoriti ih u svoju prednost? Neka su od pitanja kojim se bavi knjiga „Privatna zbirka kao muzejski fenomen“.