230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Izložba fotografija "Hercegovina - Našim očevima, za pokolenja" otvorena do 8. maja

U Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Hercegovina - Našim očevima, za pokolenja“, autora Aleksandra Radoša, likovnog umjetnika fotografije iz Beograda, koji je zajedno sa Predragom Čerovićem, kao organizatorom, osmislio projekat snimanja Trebinja i okoline.

190425 izlozba

Izloženo je pedesetak fotografija, sa prepoznatljivim motivima hercegovačkog kamena, plavog neba, pejsaža. Izložbu je svečano proglasila otvorenom direktor Muzeja Hercegovine gđa Ivana Grujić, izrazivši dobrodošlicu i istaknuvši da fotografije, prikazane na ovoj izložbi, nose u sebi posebne emocije čežnje za zavičajem, obzirom da i umjetnik i organizator potiču iz ovih krajeva, iako oni sami nisu rođeni u Hercegovini, ali njihovi očevi jesu i uspjeli su da prenesu ljubav prema rodnom kraju svojim potomcima.

Ove fotografije su i nastale da bi se ta ljubav dalje prenosila, njihovim potomcima, a kao svojevrstan omaž njihovim precima.

O nastanku fotografija nešto više je rekao autor g. Aleksandar Radoš, prisjećajući se kako je kao dijete dolazio u rodni kraj svoga oca, a u sjećanju mu je ostao prizor svoga oca, koji zagrljen sa rođakom, ide hercegovačkim kršem, pritom pjevajući na sav glas.

Кrajnji cilj projekta jeste da se na fotografski način, s akcentom na umjetničku fotografiju, prikažu ljepote ovog dijela Hercegovine i da se objavi knjiga – fotomonografija Trebinja i okoline. Posjetioci su imali priliku da pogledaju i video prezentaciju, koja objedinjuje cjelokupan ciklus. Izložba se može pogledati do 8. maja 2019. godine.