230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Pred veliki jubilej stota beba stiže u Trebinje

Trebinjsko Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ za manje od deceniju postojanja dobilo je 99 beba, a do kraja mjeseca čekaju stotu prinovu.

140520 bebe

U prošloj godini rođeno je devet beba, a nakon stote, koja se očekuje ovog mjeseca, u junu ove godine bi trebali da stignu i blizanci.

Snežana Misita, predsjednica „Beba“, koja je i sama prije nekoliko godina na svijet donijela blizance nakon vantjelesne oplodnje, kaže da je stotinu novorođenčadi rezultat na kome mogu pozaviđeti i veće sredine.
– U velikim gradovima, klinikama, rađa se i po hiljadu beba, a nama je stota kao hiljadita. Za devet godina rada okupili smo preko 190 porodica iz istočne Hercegovine, i imamo četiri školska odjeljenja djece od roditelja koji su se susreli sa problemom steriliteta. To je za svaku pohvalu i mnogo sam srećna – ističe Misita.
Ona dodaje da je svaka beba važna za Udruženje u kome se svih ovih godina i slavilo i tugovalo, jer se trudnoće svake članice budno prate, a pozitivan ishod i dječiji plač je posebna radost.
– Brojka od stotinu novorođenčadi je ponos za sve članove, jer smo postali dio veoma važne priče za cijelu Srpsku – navodi Misita.

Ona se prisjeća početaka koji su bili teški, kada je sterilitet bio sramota, u Udruženju bila samo četiri para, a besplatna bila jedino prva vantjelesna oplodnja.

"Izborili smo se da imamo tri besplatne vantjelesne oplodnje i na tome mnogo hvala republičkim vlastima. Puno nam znači i što grad Trebinje pomaže parove sa problemom steriliteta i obezbjeđuje jednu besplatnu vantjelesnu oplodnju bez obzira na godine starosti majke. Ono što nas posebno raduje jeste da ni jedan zahtjev nije odbijen. Svi koji su se prijavili i ušli u procedure dobili su novac. Zaista smo im na tome zahvalni, jer svaki par zaslužuje da mu se pruži mogućnost da postanu roditelji", podvlači Misita.

Predsjednica trebinjskih “Beba” kaže da se iz gradskog budžeta obezbjeđuje i hiljadu evra parovima koji nisu uspjeli u prvom pokušaju, a imaju zamrznute embrione.

– Ima još onih koji o svom problemu žele govoriti samo u ‘četiri oka’. Nadam se da će se i to prevazići jer je najbitniji krajnji rezultat, a ne šta vam okruženje kaže – ističe Misita.Ona kaže da imaju dobru saradnju sa svim relevantinim institucijama zdravstvenim ustanovama u RS i najavljuje nove edukacije za parove sa problemom steriliteta, kako bi ovaj problem bio pravaziđen u Hercegovini. Bračni par Matović koji uskoro očekuju prvu bebu savetuju svima koji imaju problem da postanu roditelji da se što pre obrate Udruženju “Bebe”. – Dali su nam prave savjete, uputili na prave adrese, pa nismo lutali. U Udruženju upoznajete druge ljude sa istim ili sličnim problemima, razmjenjujete iskustva. Svi parovi dobijaju finansijsku, ali i moralnu podršku, koja je mnogo važna – kažu Matovići.

Sterilitet problem za oba pola

Specijalista ginekologije i akušerstva na Кlinici “Mediko S” u Banjaluci Sanja Sibinčić nedavno je upozorila da se danas sa problemom steriliteta u istoj mjeri susreću i žene i muškarci za razliku od ranije kada je ovaj problem bio vezan uglavnom za žene.Istakla je da žene i muškarci, kada je riječ o sterilitetu učestvuju sa po 40 odsto, dok je deset odsto onih gdje problem imaju oba bračna druga. Za preostalih deset odsto ne može da se utvrdi šta je razlog steriliteta. (Izvor: Srpska.info)