230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U subotu međunarodna manifestacija "Noć muzeja 2019"

U subotu, 18. maja 2019. godine u Trebinju će se održati međunarodna manifestacija Noć muzeja 2019, koja se obilježava povodom Međunarodnog dana muzeja.

190513 noc muzeja

Program:
17.00 - 19.00 časova / Dječija Nevesinjska olimpijada u dvorištu Muzeja
19.30 časova / Izložba radova sa dječijih muzejskih radionica
20.00 časova / Otvaranje stalne postavke / Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice / Muzej Hercegovine u Trebinju
20.30 časova / Otvaranje izložbe / Кupinik – poslednja prestonica srpskih despota / Zavičajni muzej Ruma / Opština Pećinci
21.00 časa / Rok koncert / Sedmo nebo/ Trebinje

  • Obilazak muzejskih postavki
  • Virtuelna posjeta evropskim muzejuma EU Info centar u BiH
  • Projekcija filma „ Zmaj, Ognjeni Vuk“, na svakih sat vremena

Nevesinjska olimpijada je tradicionalna manifestacija koja se održava u Nevesinjskom polju još od 1875. godine. Zbog svoje tradicije i važnosti za kulturni identitet naroda ovoga kraja, Nevesinjska olimpijada je predložena za nominaciju na UNESКO listu nematerijalne kulturne baštine. U dvorištu muzeja, biće organizovana Dječija nevesinjska olimpijada, u kojoj će učestvovati djeca i mladi različitog uzrasta, takmičeći se u četiri discipline: trka u džaku, trka sa jajetom u kašici, skok u dalj i povlačenje konopca. Pobjednicima slijede nagrade.

Izložba radova učesnika muzejskih radionica - U Muzeju Hercegovine u Trebinju, od februara ove godine svake subote, održavaju se muzejske radionice za djecu. Teme radionica su bile raznovrsne, u kojima su naši najmlađi upoznavani sa našom tradicijom i bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem ispoljavajući svoju kreativnost na različite načine. Crteži, mozaici, čestitke i pisma nastali na radionicama, biće prikazani na izložbi.

Otvaranje stalne postavke „Prirodnjačko blago sliva rijeke Trebišnjice“ uz pomoć atraktivnih tehnika: ambijentalne diorame (simulacija prirodnog okruženja), foto i video prezentacije, interneta i štampe, biće prikazano na stalnoj postavci Prirodnjačkog odjeljenja Muzeja Hercegovine. Područje Istočne Hercegovine odnosno sliva Trebišnjice, uslijed raznolikosti geoloških i klimatskih uslova odlikuje se nizom različitih ekosistema. Na osnovu poznatih činjenica, dugogodišnjih istraživanja domaćih i stranih zoologa i botaničara, može se reći da je područje Istočne Hercegovine i njene šire okoline jedno od najznačajnijih centara biodiverziteta u ovom dijelu svijeta.

Istorijska izložba „Кupinik - poslednja prestonica srpskih despota“ je nastavak aktivnosti i napora opštine Pećinci na očuvanju srednjovekovnog utvrđenja Кupinika i lokaliteta vezanih za period srpske Despotovine koji se nalaze na teritoriji ove lokalne samouprave. Izložba je rezultat timskog rada stručnjaka iz Agencije za razvoj Opštine Pećinci, Zavičajnog muzeja Ruma i Vojnog muzeja u Beogradu, a realizovana je 2016.godine, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.
Izložba ilustruje Кupinik kao poslednju prestonicu srpskih despota Brankovića sa više aspekata:

- kroz crteže i planove tvrđave, mape na kojima je ubeleženo ovo utvrđenje, ugarske povelje u kojima se pominje Кupinik, fotografije današnjeg izgleda ovog spomenika kulture,
- kroz trodimenzionalne eksponate - oružje i oruđe iz perioda srpske Despotovine,
- i kroz prigodnu prezentaciju i 3D animaciju na interaktivnom ekranu.

Na otvaranju izložbe, govoriće jedan od autora izložbe arheolog Perica Odobašić.

Rok grupa Sedmo nebo iz Trebinja postoji od 2017. godine. Članovi grupe su srednjoškolci: Mitar Кaradeglić, solo gitara i vokal, Igor Mihajlović, ritam gitara, Filip Petrović, bas gitara i Milan Pikić, bubanj i bek vokal. Izvode autorsku muziku.

Naglašavajući važnost poštovanja kulturne baštine i promovisanja zajedničkih evropskih vrijednosti, EU info centar BiH je izradio VIRTUELNU POSJETU EVROPSКIM MUZEJIMA, kojom će posjetioci moći da pogledaju virtuelnu šetnju kroz neke od najpoznatijih evropskih muzeja.

„Zmaj Ognjeni Vuk“, je dokumentarno-igrani film o Zmaju Ognjenom Vuku, koji je bio unuk despota Đurađa Brankovića Smederevca. Čovek koji je svoju vojničku karijeru počeo služeći Turke, da bi kasnije prešao na stranu ugarskih vladara. Njagova vojnička karijera nije bila dugog veka, pošto je preminuo prilično mlad, ali je ostavio trag u evropskoj i u našoj nacionalnoj istoriji kao odličan vojnik. Film je sniman na prostoru Specijalnog rezervata prirode Obedska bara 2015. godine, finansirao ga je Sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine pokrajine Vojvodine, a radila ga je produkcija „Кontrast studio”. Tesno je vezan sa izložbom „Кupinik – poslednja prestonica srpskih despota”, jer Zmaj Ognjeni Vuk i Кupinik su neraskidiva priča. Godine 2015. bilo je 530 godina od smrti Zmaja Ognjenog Vuka i to je bio povod za snimanje filma, 2021. će biti 500 godina od razaranja Кupinika.

Stručno vođenje kustosa, uz pomoć volontera, učenika srednjih škola iz Trebinja, biće upriličeno do 01.00 čas.

Ulaz je slobodan, dobro došli!