181011 dineco kuhinje baner 180607 tepih servis baner2

  • 150123 baner apis3
  • 150123 baner apis2
  • 150123 baner apis1

  • 190914 siko baner
  • 190914 siko baner2
160123 mjesto za vasu reklamu 170901 best baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Отворена изложба ”Златне нити ћирилице”

Поводом Дана словенске писмености и сјећања на рад Светих Ћирила и Методија, Српско удружење ”Ћирилица” Требиње и Културни центар организовали су изложбу „Златне нити ћирилице“.

190525 vesna

Изложба у Културном центру дио је шире поставке „Златне нити ћирилице“, чији су идејни творни и креатори чланице Удружења „Бео-етно визија“ из Београда: Весна Стојановић, Наташа Цвејић, Оливера Јасика и Вера Авлијаш.

Изложбом јединствених експоната умјетнички извезених ћириличних слова из Мирослављевог јеванђеља и старих српских рукописа, чланице Удружења „Бео-етно визија“ промовишу љепоту ћириличног писма, као чувара српске културне баштине, вјековне традиције, духовности и идентитета.

 190525 izlozba

„Сама идеја да се бавимо израдом ћириличних слова у везу и златовезу настала је сасвим случајно, као производ истраживачког пројекта о рукописним књигама. Кроз тај пројекат открили смо лепоту иницијалних слова рукописних књига и одлучили да их радимо у везу и златовезу, инициране калиграфијом“, навела је Вера Авлијаш.

Посјетиоци галерије Културног центра у прилици су да виде иницијална слова из најстаријег српског ћириличног рукописа Мирослављево јеванђеље, азбуке орнаментисане манастирском орнаментиком, иницијална слова из других рукописних књига – Радослављево јеванђеље и молитвеник Високих Дечана, те два свитка по узору на Мирослављево јеванђеље.

Сви присутни вечерас с великим интересовањем посматрали су изложене радове, а изложбу је пратио кратки филм о припреми и раду на експонатима и ручној изради у везу и златовезу.

Иницијалну изложбу подржало је Министарство спољних послова Републике Србије и до сада је приказана у неколико земаља Европе: у Мађарској, Шведској, Швајцарској – у оквиру акције „Негујмо српски језик“ и у Аустрији поводом обиљежавања 200 година од објављивања првог издања „Српског рјечника“ Вука Караџића.

„Златне нити ћирилице“ биће пред требињском публиком у галерији Културног центра до 28. маја. (Извор: КЦ Требиње)