230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Ništa od otplate stana kroz kiriju!

Trebinje, 07.03.2011. Iako je stanogradnja u Republici Srpskoj na izdisaju, a prodaja nekretnina u posljednjih šest mjeseci više nego prepolovljena, domaći građevinci nisu otvoreni za kompromise i nove ideje koje bi bar djelimično pokrenule stvari.

110307-stanovi01

Građevinska preduzeća i agencije za promet nekretninama u zemljama u okruženju smislili su način kako da privuku kupce za izgrađene stanove, koji u sve većem broju stoje prazni.

Pojedine firme svojim su klijentima omogućile da iznajme stan, plaćaju kiriju, a ako se odluče da ga kupe, dio uplaćenog novca za kiriju odbio bi se od cijene stana.

Direktor trebinjske agencije za promet nekretnina "Tviko" Vaso Milić kaže da ne vjeruje da u Republici Srpskoj ima agencija koje posluju na ovaj način.

"Mislim da nijedna građevinska firma u RS nije došla na ideju da ponudi ovakvu vrstu prodaje stanova iako bi to u znatnoj mjeri povećalo potražnju i prodaju", istakao je Milić.

U većini banjalučkih agencija za nekretnine kažu da ne nude ovakav način prodaje stanova, ali da im se čini kao dobra poslovna ideja.

"Bio bi pametan potez omogućiti stanovnicima da stan otplaćuju kroz kiriju jer bi se sigurno veći broj sadašnjih podstanara odlučio na kupovinu stana", kazali su u agenciji "Sezam nekretnine".

Vanja Jokanović iz Banjaluke kaže da bi bez razmišljanja ušla u ovakvu varijantu kupovine stana.

"Ionako već godinama plaćam kiriju, a ako bih uz to mogla još i da dobijem šansu da postanem vlasnik tog stana, to bi bilo odlično. Ja, kao i većina studenata, ne mogu da ulazim u dugoročne kredite, a to je danas najčešći način dolaska do stana", rekla je Jokanovićeva.

U Građevinskom preduzeću "Krajina" kažu da nisu razmatrali mogućnost izgradnje stanova koji bi se otplaćivali kroz kiriju.

Ekonomisti smatraju da su nove ideje na tržištu nekretnina i te kako poželjne te da bi ovakav način prodaje bez sumnje uticao na povećanje potražnje za nekretninama.

"Iako ovo zvuči primamljivo, građevinska preduzeća u Republici Srpskoj nemaju finansijsku snagu da omoguće prodaju stanova koji bi se otplaćivali godinama, jer bi u tom slučaju iza njih trebalo da stoji banka, a mogućnosti za to trenutno su veoma male", rekao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Nebojša Balaban.