230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Uspješno završen još jedan saziv Likovne kolonije KOLO 2019

Sinoć je u Muzeju Hercegovine Trebinje, otvaranjem izložbe radova nastalih na koloniji, svečano zatvorena 4. Međunarodna likovna kolonija „КOLO 2019“, održana u organizaciji Muzeja Hercegovine u Trebinju i Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

190610 kolo


Program je vodila Tamara Rajković, kustos istoričar umjetnosti.
Prisutne je pozdravila direktor Muzeja Hercegovine, gđa Ivana Grujić, koja je zahvalivši se učesnicima, prisutnima, a naročito mladim snagama Trebinja - učesnicima radionice, koji su došli da podrže КOLO, kazala da je ovo veče kada se svi zahvaljujemo jedni drugima, ali mi se prije svega zahvaljujemo umjetnicima, koji su unijeli mnogo radosti u naš Muzej, baš kako kaže muzička numera koju su izveli Gradski hor Tribunija, pod dirigentskom palicom Stojanke Gudelj. Gđa Grujić je istakla da je za vrijeme trajanja kolonije među umjetnicima vladalo bratstvo i ljubav i tu atmosferu treba njegovati. ''КOLO je prvi zaigrao naš Dražen Milić, a onda se u КOLO uhvatio Muzej, a potom ULUIH Milorad Ćorović, Gradska uprava Trebinja, a od ove godine i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Umjetnici su oplemenili prostor Muzeja, a ono što je važnije, humanitarnom aukcijom slika podstakli su naše građane da budu plemenitiji, da kupovinom slika, čiji prihod je otišao za liječenje dječaka Matije Darmanovića, pokažu najljepšu stranu ljudskog bića, da pomognu drugima u nevolji'' rekla je Grujićeva.
Potom je prisutne pozdravila gđa Nina Lojović Milinić, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika istočne Hercegovine „Milorad Ćorović“, koja je istakla da se na КOLU stvaraju djela koja predstavljaju modernu likovnu scenu, jer pored stranih umjetnika učestvuju na koloniji i hercegovački slikari. Gđa Lojović Milinić se zahvalila umjetnicima na divnom i inspirativnom druženju.
Dražen Milić, osnivač kolonije i selektor, izrazio je zahvalnost umjetnicima, kao i pokroviteljima na podršci. Izrazio je nadu da će se i dogodine okupiti, u još većem broju. Zamolio je prisutne da minutom ćutanja odaju počast preminulom kolegi, likovnom umjetniku Muhamedu Ćeifu, koji je trebalo da bude učesnik kolonije, a preminuo je neposredno prije održavanja kolonije.

Uslijedila je dodjela zahvalnica učesnicima, ali i nagrada, koje se, od ove godine, dodjeljuju u tri kategorije.
Po ocjeni svojih kolega slikar Hoze Manuel Aznar Dijaz iz Španije proglašen je za najboljeg umjetnika ovogodišnjeg saziva.
Za doprinos razvoju umjetničke kolonije specijalna nagrada uručena je akademskom slikaru, Miomiru Mišu Vemiću iz Nikšića.

Po odluci stručnog žirija, u sastavu: akademski slikar Ljubomir Popadić iz Tivta, selektor kolonije Dražen Milić, direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić, kustos istoričar umjetnosti Tamara Rajković i mr slikarstva Nina Lojović Milinić, najbolji umjetnik ovogodišnjeg saziva je Svetla Radulova, slikar iz Bugarske, koja je osvojila prvu nagradu koja podrazumijva organizovanje izložbe, u toku naredne godine, u Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju.

190610 kolo2019

Prisutnima se obratila mr Milica Кotur, načelnik Odjeljenja za zaštitu kulturnog nasljeđa RS pri resornom ministarstvu, koja se zahvalila svim umjetnicima na učešću u radu kolonije, pohvalivši ideju da se u Muzeju Hercegovine ocjeti miris boje, terpentina i ulja, što muzej izdvaja od ostalih muzeja. Gđa Кotur je kazala da smo svi navikli da su muzeji čuvari kulturnog blaga, a kroz ovu koloniju imamo priliku da vidimo stvaranje savremenih djela koja će uskoro postati naše kulturno nasljeđe.

Izložbu radova sa 4. Međunarodne umjetničke kolonije „КOLO 2019“ svečano je otvorio predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak, koji je iskazao zadovoljstvo što je još jedan saziv КOLA uspješno završen, a posebno je istakao značaj humanitarne aukcije, koja je redovna aktivnost u okviru kolonije. Takođe je istakao da će Gradska uprava uvijek stajati i pružati podršku ovakvoj jednoj manifestaciji.
U nastavku programa Gradski hor Tribunija, sa dirigentom gđom Stojankom Gudelj, izveo je nekoliko muzičkih numera iz svog repertoara.
Izložba radova se može pogledati do kraja mjeseca.