230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sajam zapošljavanja: Evidentan manjak radne snage

U pokušaju da se raspoloživa radna snaga zadrži u gradu na Trebišnjici danas je u Domu mladih održan Sajam zapošljavanja, preduzetništva i zanimanja.

190613 sajam

Na Sajmu, koji je otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, predstavilo se 11 privrednih subjekata, koji su u potrazi za radnicima, kao i pet privrednika iz programa samozapošljavanja, koji promovišu svoje poslove. 

Oni su ovom prilikom ponudili 140 slobodnih radnih mjesta, ali su saglasni da je potreba za radnom snagom velika i da radnika manjka u svim sferama. Kako ističu, najveći razlog za manjak radnika su niske zarade, zbog kojih veliki broj ljudi odlazi u inostranstvo.

Na evidenciji trebinjske Filijale Zavoda za zapošljavanje nalazi se 1.800 nezaposlenih.

Viši stručni saradnik u Republičkoj agenciji za mala i srednja preduzeća Dejan Šešlija istakao je da je Sajam zapošljavanja dobra prilika za susret radnika i poslodavaca. On je istakao da je potrebno privući investitore koji će omogućiti radnicima veće plate, čime se može ograničiti odlazak sve većeg broja radno sposobnih lica iz Srpske.
Svoje programe na Sajmu su predstavile i lokalne strukovne srednje škole.

Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća na Sajmu je predstavila dva projekta koji se odnose na podršku preduzetništvu i mogućnost izvoza u EU. 
Organizatori Sajma su Zavod za zapošljavanje Srpske, Područna privredna komora Trebinje, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Grad Trebinje.