230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Zvuci "Iskona" na trebinjskom trgu

U okviru manifestacije „Vidovdanske svečanosti“ Trebinjskog kulturnog ljeta, večeras je na Trgu slobode održan cjelovečernji koncert etno grupe „Iskon“ iz Subotice.

190628 iskon

Ansambl „Iskon“ nastao je 2001. godine u Subotici kada se grupa studenata i mladih entuzijasta okupila sa željom da izvornu muziku sačuva od zaborava, ali i da je, kroz nove i originalne aranžmane, približi današnjoj publici.

Grupa „Iskon“ već osamnaest godina traga za zaboravljenim zvucima izvorne muzike. Oživjela je mnoge pjesme i dala im svoj pečat. Osnovu muzike ovog ansambla čine bogati muzički stilovi Balkana, a na njihovom repertoaru uglavnom su pjesme iz Srbije i Кosova i Metohije, ali i iz Makedonije, Bugarske i Bosne.

Uz pratnju na tradicionalnim instrumentima Dejana Anđelovića (frule i tarabuka), Nikole Birača (tambura), Ognjena Šućura (tapan) i Nebojše Brdarića (frule, kaval, jermenski duduk), specifični i upečatljivi ženski vokali Milanka Nastasović i Olja Njaradi predstavili su trebinjskoj publici izvorne narodne pjesme – ljubavne, običajne, obredne. Na repertoaru su bile numere kao što su „Gusta mi magla padnala“, „Gde si bilo, jare moje“, „Čije je ono devojče“, „Aj, mene majka jednu ima“, ali i one koje su koje su zamrle i utihnule u narodu.

190628 iskon1

„Uvek nam je veliko zadovoljstvo nastupati na manifestacijama i festivalima koji čuvaju kulturno nasleđe, na kojima se može čuti lepa reč i izvorna muzika, koji neguju dobre međuljudske odnose i vrednosti koje želimo da prenesemo i na buduće naraštaje. Bojim se da neke pesme publika ne prepoznaje jer nisu u velikom meri komercijalizovane i popularizovane, ali mi se trudimo da ih, kroz svoj rad, publici približimo i zainteresujemo je za njih“, navela je Milanka Nastasović, vokal grupe „Iskon“.

 Članovi ansambla „Iskon“ nastupili su u našem gradu po prvi put i pobrali su simpatije trebinjske publike. A snažan utisak ostavilo je i Trebinje na svoje goste.

„Trebinje je toliko lep grad, da mu neka posebna, dodatna atmosfera i ne treba. Pomalo vam zavidimo na ovome što smo imali priliku da vidimo, što vam je podareno“, nije skrivala svoje simpatije Milanka Nastasović.

Кoncert je priređen u organizaciji Кulturnog centra Trebinje i Udruženja „Nasljeđe, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.

Izvor: KC Trebinje Foto: Jovan Vidaković