230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U tri obilaznice do sada uloženo 14 miliona KM

Trebinje, 08.03.2011. U izgradnju obilaznica oko Bijeljine, Trebinja i Prijedora do sada je uloženo oko 14 miliona maraka, a u planu je i izgradnja obilaznica u Gacku i Modriči, u koje će biti uloženo više od 22 miliona maraka.

110308-obilaznica

 

 

Portparol Ministarstva saobraćaja i veza RS Sandra Kovačević rekla je da je iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS odobreno 1,1 milion KM za finansiranje projekta "Južna obilaznica Gacko" u dužini od 1,7 kilometara.

- Pripremljena je tenderska dokumentacija i u toku su aktivnosti na dobijanju saglasnosti Ministarstva finansija RS na tendersku dokumentaciju, kako bi se izvršila javna nabavka za izvođenje radova na dijelu obilaznice u dužini od 0,6 kilometara – kazala je Kovačevićeva.

Ona je naglasila da je za izgradnju obilaznice oko Modriče urađena studija opravdanosti i projektna dokumentacija.

- Procijenjena vrijednost izgradnje iznosi 21 milion KM, a ukupna dužina obilaznice je 9,30 kilometara – kazala je Kovačevićeva i dodala da je izgradnja ove obilaznice kandidovana za sredstva iz Razvojnog programa RS.

U Ministarstvu saobraćaja i veza kažu da izgradnja obilaznica oko većih gradova u Srpskoj ima za cilj rasterećenje prolaska tranzitnog saobraćaja.

- Efekat koji se postiže izgradnjom obilaznica je i znatno povećanje bezbjednosti odvijanja svih saobraćajnih tokova – kazali su u Ministarstvu saobraćaja i dodali da će ovi projekti biti realizovani do 2015. godine.

Kovačevićeva je rekla da je završena prva i druga faza izgradnje obilaznice oko Bijeljine, u dužini od 9,46 kilometara.

- Do sada je u ove radove uloženo 9,8 miliona maraka. Za potpunu realizaciju obilaznice oko Bijeljine treba izgraditi još 2,75 kilometara, za šta je potrebno pet miliona KM – kazala je Kovačevićeva.

Ona je istakla da obilaznica oko Bijeljine povezuje magistralni put Bijeljina – Brčko i Bijeljina – Tuzla.

Kovačevićeva je naglasila da je za izgradnju drumske obilaznice oko Trebinja iz sredstava Razvojnog programa RS odobreno sedam miliona maraka, dok opština Trebinje učestvuje sa milion maraka.

- Prva faza izgradnje ove obilaznice je završena početkom 2010. godine, u dužini od 762 metra, a vrijednost urađenih radova veća je od 2,7 miliona maraka – rekla je Kovačevićeva i dodala da je za izgradnju druge faze ove obilaznice, u dužini od 3,526 kilometara, preostalo još 4,2 miliona KM iz Razvojnog programa.

Kovačevićeva je dodala da su radovi na obilaznici oko Trebinja počeli prije 25 godina, kada je urađena prva dionica puta od manastira Tvrdoš do naselja Bregovi.

Kovačevićeva je naglasila da je na obilaznici u Prijedoru, izgrađeno 2,5 kilometara puta, te da je za završetak planiranih radova potrebno izgraditi još 13,5 kilometara.

- Do sada je u ovu obilaznicu uloženo 1,3 miliona maraka. Procijenjena vrijednost izgradnje obilaznice oko Prijedora je 22 miliona maraka od čega je za finansiranje iz sredstava Razvojnog programa kandidovano 11 miliona maraka – kazala je Kovačevićeva.

Predsjednik Udruženja za unapređenje saobraćaja RS Milenko Jaćimović rekao je da će izgradnja obilaznica oko opština doprinijeti smanjenju broja saobraćajnih nesreća.

- Takođe će doprinijeti i većem protoku saobraćaja za tri puta, te smanjiti saobraćajne gužve i aerozagađenja – rekao je Jaćimović i dodao da podržava projekat izgradnje obilaznica. Glas Srpske