230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sjaj srpske viteške tradicije ponovo u Trebinju

U okviru projekta „Očuvanje srpske tradicije-viteška nadmetanja i poetska moć srpske istorije” koji se realizuje uz podršku Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova (Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu) i uz podršku Grada Trebinja, Кnjiževno udruženje “Susret” Trebinje će na bazenu Bregovi 17. avgusta, sa početkom u 10 časova, organizovati drugu po redu manifestaciju tradicionalnih srpskih viteških nadmetanja “Dušanov mač, Stefanov štit“.

190814 macistit

Ova manifestacija je prošle godine okupila preko 2000 ljudi, koji su gledali takmičenja preko 150 učesnika nadmetanja. Ove godine očekuje se još veći broj učesnika koji će uz bogat kulturnoumjetnički program i uz promociju tradiocionalnih srpskih jela moći uživati u oživljavanju srpske prošlosti.

Dvije velike ličnosti srpske istorije, car Dušan Silni i despot Stefan Lazarević odabrani su ne zbog toga što su to velike ličnosti srpske istorije, već i kao jasni simboli onoga što Srbi mogu da budu u okolnosti kad im političke okolnosti idu na ruku ili ne idu. Pošto je cilj manifestacije podizanje svijesti o značaju srpskih tradicionalnih nadmetanja te uspostavljanju saradnje među srpskim viteškim i sokolarskim udruženjima organizatori su pozvali ekipe iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

180809 vuca

Ove godine, kroz slikarske radionice o srpskim grbovima i njihovom značaju kroz istorije, u sklopu koje će dr Đorđe Mandrapa održati predavanje na temu „Heraldika u srpskim zemljama”, učesnici i posjetioci će se informisati o sjaju i veličini srpske istorije. Đorđe Mandrapa je doktor nauka na polju arhitekture i urbanizma, i docent na Fakultetu savremenih umetnosti. Dobitnik je više nagrada iz oblasti arhitekture i učesnik je nekoliko najvećih evropskih manifestacija koje se tematski bave rekonstrukcijom i oživljavanjem srednjovjekovnog života, kao što su festivali Grunvaldska bitka u Poljskoj, ili Vremena i epohe u Moskvi, a sarađivao je i na seriji Srpski junaci srednjeg vijeka.

Da pjesme i igre, kako to dolikuje srpskim manifestacijama, ne nedostaje pobrinuće se etno-grupa „Simonida” iz Nevesinja. Uz Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Grad Trebinje, manifestaciji su podršku dali brojne firme i preivrednici iz cijele Hercegovine.

Neka bude nadmetanje i neka najbolji pobijedi!