230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počelo obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa

U bioskopu Кulturnog centra Trebinje danas je povodom 14, novembra Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, premijerno prikazan dokumentarni film “Siguran ispod duge”, čiju projekciju je organizovalo Udruženje dijabetičara Trebinja.

191113 dijabetes

“Siguran ispod duge” je potresni dokumentarni film, sniman šesnaest godina o životu dječaka Parisa i njegove porodice, od trenutka kada mu je dijagnostifikovan dijabetes tip1. u dobi od dvije godine do njegove rane mladosti.

Potresne trenutke borbe sa dijabetesom kamerom su zabilježili Parisova majka Vendi, sestre Antje i Aleksa i otac Frederik.
Dokumentarni film prati sve izazove sa kojima se susreće oboljeli od šećerne bolesti, način svakodnevne borbe. Istovemeno ovaj film nas uči da dijabetes nije prepreka da bi se bio uspješan u svkodnevnom životu, jer Paris je danas vrhunski sportista, veslač.

Prema podacima Međunarodne dijabetičke federacije, u svijetu trenutno živi više od 425 milona ljudi sa dijabetesom, a prema procjenama do 2045. godine broj oboljelih će porastina na 629 miliona.

Rana dijagnostika i liječenje, kao i podrška porodice i cijele društvene zajednice ključni su za ljude oboljele od dijabetesa.

Cilj današnje projekcije dokumentarnog filma “Siguran ispod duge” je da se pokaže koliko je zajtjevan i težak svakodnevni život oboljelih od šećerne bolesti, ali i da se ohrabre svi oboljeli i njihove porodice da je uspješno liječenje i držanje dijabetesa pod kontrolom moguće. (KC Trebinje)